Řidiči mají k dispozici další úsek D35. Druhá dálnice na Moravu má být hotová do roku 2029

Dokončení dálnice D35 mezi Hradcem Králové a Mohelnicí je jednou z dopravních priorit státu – komunikace bude ve výsledku představovat alternativu k přetížené D1, a to jako druhá spojnice z Čech na Moravu. Není proto divu, že si čtvrteční otevření nejnovějšího úseku z Časů do Ostrova na Chrudimsku nenechali ujít ani volení zástupci lidu v čele s premiérem Petrem Fialou (ODS). Ministerstvo dopravy slibuje dokončení celé dálnice do roku 2029.

Že je dálnice D35 naprostou národní prioritou dokazuje také fakt, že při čtvrtečním slavnostním otevření nového úseku vedle sebe stáli nejen premiér Fiala s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS), ale dokonce i bývalý ministr dopravy Karel Havlíček (ANO), jenž obvykle na současné vládě nenechá nit suchou.

Aktuálně se řidiči dostanou od Hradce Králové až téměř k Vysokému Mýtu. Stavba nově otevřeného úseku nebyla snadná především kvůli složitému přemostění hlavního železničního koridoru u Uherska. Na každé straně kolejí stavbaři paralelně vybudovali poloviny mostní konstrukce, které následně otočili nad trať. Mezeru mezi nimi širokou asi 1,8 metru následně zacelili a oba díly spojili.

„Jsem rád, že se nám daří postupovat ve výstavbě D35 jako paralelní trasy k D1. Bez druhého kapacitního spojení Čech a Moravy bude naše dálniční síť vždy přetížená. Proto je tak důležité, že jsme dálnici D35 konečně přestali zanedbávat a pracujeme na její urychlené dostavbě,“ uvedl k otevření nového úseku dálnice ministr dopravy.

Celá dálnice by měla být hotová v roce 2029. „Probíhá intenzivní příprava všech zbývajících úseků, dva z nich jsou již aktuálně ve výběrovém řízení na zhotovitele. Naším cílem je postupně zahájit všechny zbývající části D35 v následujících třech letech. V příštím roce zahájíme 29 kilometrů na celkem čtyřech úsecích, rekordním pak bude rok 2024, kdy zahájíme celkem pět úseků. Z toho bude 27,7 kilometru jen na trase mezi Hradcem a Olomoucí a dalších 23,8 z Hradce ve směru na Jičín,“ sdělil Kupka.

Ministr dopravy také společně s premiérem Fialou představili, jak se v příštích dvou letech rozšíří česká dálniční síť jako taková. Kupka slibuje celkem 134 nových kilometrů. „V příštích dvou letech otevřeme dlouhé úseky nových dálnic, jako je 32 kilometrů písecké D4. K rakouským hranicím se přiblížíme s jihočeskou D3, která se prodlouží o více než 28 kilometrů. Na Moravě bude o 21 kilometrů delší dálnice D55 u Starého Města,“ doplnil.

Tagy: