První den druhého kola senátních voleb skončil. Víc lidí přitáhl jen souboj Vystrčil–Nagyová

Komunální a senátní volby v Česku

Začalo druhé kolo senátních voleb

První den závěrečného kola letošních senátních voleb ve 22:00 skončil. Zájem ovlivnit složení horní komory byl zatím podle očekávání nižší než před týdnem, dorazila zhruba desetina voličů. Vyšší účast je pouze na Jihlavsku, kde proti sobě stojí předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a Jana Nagyová (za ANO), která je obžalovaná v kauze Čapí hnízdo.

Na Jihlavsku, kde se odehrává nejsledovanější duel letošních voleb, přišlo k volbám zhruba 20 až 30 procent voličů. Do kampaně se přímo na Jihlavsku výrazně zapojily i špičky koalice Spolu na straně jedné a hnutí ANO na straně druhé, což zřejmě zájem o hlasování zvýšilo.

Volební místnosti se znovu otevřou v sobotu, a to na dobu od 8:00 do 14:00. Poté bude výsledky hlasování zveřejňovat Český statistický úřad na volebním webu, průběžně je můžete sledovat také ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS, najdete je také zde.

O 24 budoucích senátorech z 48 finalistů by mohlo rozhodnout celkem 2,5 milionu voličů. K prvnímu kolu, které se konalo před týdnem spolu s obecními volbami, přišly zhruba dvě pětiny voličů. V Praze 6, na Bruntálsku a Orlickoústecku si lidé vybrali senátora už v úvodním kole.

Malý zájem voličů o druhé kolo podle expertů souvisí mimo jiné s tím, že ve finále už mnozí nemají svého favorita, a je pro ně obtížné dát hlas někomu jinému.

Z kandidátů navržených hnutím ANO se do finále probojovalo 17 adeptů, což je historicky největší úspěch uskupení Andreje Babiše. Úvodní kolo ale vyhrálo jen šest z nich. Z devíti finalistů navržených občanskými demokraty vyhrálo úvodní kolo osm. KDU-ČSL má šest želízek, TOP 09 tři, klub Starostů také tři včetně Aleny Dernerové (za SD-SN), která neměla protikandidáty z vládních stran. Za Piráty se do finále senátních voleb nedostal žádný. S podporou stran koalice tří vládních stran Spolu se do druhého kola dostal Marek Slabý (za Tábor 2020).

Které souboje budou nejvyhrocenější?

Hnutí Senátor 21 má v závěrečném kole dva kandidáty, po jednom ČSSD, SPD, ProMOST, Jihočeši 2012, Hnutí pro Prahu 11 a Nezávislí. Jedinou nezávislou kandidátkou mezi finalisty je prezidentka Unie rodinných advokátů a někdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

KDU-ČSL v letošních senátních volbách obhajuje sedm křesel, klub Starostů potřeboval k obhajobě šest senátorů, z nichž dva byli zvoleni za STAN a jeden za SLK. Stejně tak klub ProRegion obhajuje šest vítězství, z toho ANO tři a ČSSD dvě. Z klubu ODS a TOP 09 usiluje o znovuzvolení pět senátorů, čtyři občanští demokraté a místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin. Klub Senátor 21 a Piráti obhajuje dvě místa. Bývalý komunista Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz) se o znovuzvolení už nesnažil.

Klub ODS a TOP 09 má s minimálně 22 senátory nejnadějnější vyhlídky na to, že zůstane i po volbách nejpočetnější frakcí. Klub Starostů má po prvním kole voleb i s Růžičkou jistých 19 členů, lidovci šest včetně Fialy. Tyto frakce mají dohromady jistých 47 členů. Nejméně pětičlenný zůstane klub Senátor 21 a Pirátů, přičemž pirátští senátoři jsou dva. Z frakce ProRegion by bez dalších posil zůstali čtyři senátoři, z toho tři za ANO včetně Václavce. Bez klubové příslušnosti je zatím jen Pavel Fischer (nezávislí).

Tagy: