Zaboduje ANO v Senátu? Představujeme nejzajímavější souboje v druhém kole voleb

Miloš Vystrčil (ODS) a Jana Nagyová (ANO)

V pátek a sobotu vyrazí lidé ve třetině senátních obvodů znovu k volebním urnám. Hnutí ANO má historickou šanci získat celou řadu senátních mandátů, jelikož do druhého kola postoupilo hned 17 jeho zástupců. Ostře sledovaný bude například souboj na Jihlavsku, kde se utká úřadující předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) s Janou Nagyovou (ANO), která se v těchto dnech obhajuje u soudu kvůli kauze Čapí hnízdo. Zajímavých soubojů však bude celá řada.

Nejblíže ke zvolení ve finále jsou podle výsledků úvodního kola senátor a starosta Chrastavy Michael Canov (SLK) na Liberecku, kardiochirurg Jan Pirk (navržen TOP 09) v Praze 10 a lékař Zdeněk Matušek (ANO) na Frýdecko-Místecku. Všichni dostali přes 40 procent hlasů, stejně jako předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Mnohem těžší to budou mít například Jiří Oberfalzer (ODS) na Berounsku a Zdeněk Nytra (ODS) v Ostravě. Favority jsou naopak Tomáš Jirsa, Hana Kordová Marvanová, Jarmila Smotlachová, Tomáš Töpfer a Jiří Dušek. Pojďme se však na některé konkrétní souboje podívat blíže.

Jihlavský souboj o imunitu

Vysočina bude o víkendu zřejmě nejsledovanějším regionem České republiky. Ve volebním obvodu Jihlava se totiž utká dosavadní předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) s Janou Nagyovou (ANO), která momentálně čelí soudu v kauze Čapí hnízdo.

Vystrčil sice v prvním kole dominoval, přesto nemá nic jistého. Očekávanou hladkou obhajobu by mu mohla zkomplikovat silná podpora protikandidátky Jany Nagyové od podporovatelů odpůrce proticovidových opatření Tomáše Nielsena, který skončil třetí. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš navíc chystá v posledních dnech masivní podporu své kandidátky v regionu.

Velké emoce však vyvolala i sama Nagyová, když v rozhovoru pro Českou televizi uvedla, že pokud se dostane do Senátu, tak vejde do dveří a požádá o imunitu. Babiš následně její slova omlouval tím, že byla nervózní a chtěla říct, že požádá o zbavení imunity.

Pražský souboj osobností

Volební okrsek Praha 11 patřil mezi ty nejsledovanější. Kromě postupujících kandidátů se o křeslo v horní komoře parlamentu prali také například bývalý premiér Vladimír Špidla (ČSSD) či pražský exprimátor Tomáš Hudeček. Ti však musí své ambice k návratu do velké politiky odložit.

Naopak o senátorské křeslo může na jihovýchodě Prahy nadále usilovat bývalá disidentka a dosavadní náměstkyně pražského primátora Hana Marvanová Kordová, která kandiduje za Spolu. Ve finálním kole se utká s dosluhujícím senátorem Ladislavem Kosem z klubu SEN 21. Ten před šesti lety porazil bývalou ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO).

Normální exministryně na Plzeňsku

Ve volebním obvodu Plzeň-město se o křeslo senátora uchází bývalá ministryně spravedlnosti z úřednické vlády Jana Fischera Daniela Kovářová. V rámci své kampaně proti zástupci TOP 09 a starostovi Přeštic Karlu Naxerovi se zaměřuje například na to, že je „normální“, což měla napsané například na odznáčku během rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Současnou vládu viní z toho, že nehledí na problémy obyčejných lidí.

Kroměřížsko bez zastoupení vlády

Vládní strany nedokázaly své kandidáty protlačit do druhého kola na Kroměřížsku. Naopak se zde utká manažerka z hnutí ANO Lucie PluhařováJana Zwyrtek Hamplová, která na sebe v posledních letech upozornila jako ostrá kritička opatření přijímaných kvůli pandemii covidu. Podobným regionem jsou Karlovy Vary, kde se utkají další opoziční političky, a to Věra Procházková (ANO) a Eva Chromcová (SPD).

Návrat herce

Velký návrat do Senátu může zažít herec Tomáš Töpfer (ODS), který již v horní komoře Parlamentu zasedal v letech 2006 až 2012. Musel by však ve volbách porazit lékaře Bořka Semráda v barvách hnutí ANO. Tentokrát ředitel Divadla na Vinohradech vyměnil volební obvod Praha 4 za Brno-město.

Těsný boj prvního místopředsedy TOP 09

Nic lehkého nečeká při obhajobě senátorského křesla ani prvního místopředsedu TOP 09 Tomáše Czernina. V prvním kole porazil svého soupeře z hnutí ANO Jaromíra Dědečka o necelé tři procentní body. Dlouholetý senátor však již získal podporu od Dany Kracíkové (STAN), která se v prvním kole umístila třetí. Proto se velké zemětřesení ve vedení vládní strany nečeká,

Bývalý primátor Brna

O návrat na politickou scénu se snaží také bývalý primátor Brna Petr Vokřál (za ANO). Musel by však porazit dosavadního senátora z řad ODS Jiřího Duška. Ten přitom získal v prvním kole o necelé tři procentní body více, než výrazný politik hnutí ANO, a je tudíž také výraznějším favoritem pro znovuzvolení.

Druhé kolo senátních voleb uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října.

Tagy:
TOP 09 ODS Jana Nagyová Miloš Vystrčil ANO 2011 senátní volby Čapí hnízdo křeslo předseda senátu senátní volby 2022 Senát Parlamentu ČR okres Jihlava