Drulák: Extremismus vidíme i u Macrona. Ve Francii se již nedá najít shoda, míní Fischer

Extremismus vidíme už i na straně prezidenta Emmanuela Macrona, který chce posílat vojáky na Ukrajinu a podporuje Green Deal. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl bývalý náměstek ministra zahraničí a bývalý velvyslanec ve Francii Petr Drulák. Senátor Pavel Fischer (nestr.) ho v diskuzi doplnil, že ve Francii je najít shodu takřka nadlidský úkol. Druhé kolo parlamentních voleb se tam koná už 7. července.

Nejpravděpodobnější varianta povolební situace ve Francii je podle bývalého velvyslance rozdělení národního parlamentu do tří velkých bloků. Ani jeden z nich prý zřejmě nebude mít jasnou většinu. „Bude velmi těžké vůbec nějakou vládu sestavit. S těmi extrémy je to trochu složitější, v programu Národního sdružení už moc extremistických věcí nenajdete, kromě toho, že říkají, že chtějí zastavit migraci. Extremismus vidíme naopak třeba na straně prezidenta Macrona, který chce posílat vojáky na Ukrajinu a který podporuje Green Deal,“ popsal pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Rány do obličeje i výhrůžky. Ve Francii před volbami přituhuje, napadeni byli i politici

Rozhodující bude podle senátora Fischera, kolik se v nově složeném parlamentu poskládá jednotlivých frakcí. „Debata je velmi komplikovaná. Najít dneska konsenzus ve Francii je vlastně nadlidský úkol,“ doplnil. Podle něj lze v genetickém kódu lepenovců – Národního sdružení –, které ovládlo první kolo voleb, vidět profily lidí, kteří byli ve druhé světové válce napojeni na německé okupanty ve Francii.

Přehlédnout podle Fischera nelze také chování zástupců strany v Evropském parlamentu. „Pokaždé, když přišla řeč na Ukrajinu, na agresi Ruska proti Ukrajině, kdy ostatní hlasovali ve prospěch nebo pro podporu Ukrajiny, lepenovci byli proti,“ popsal senátor. Přestože se prý snaží vypadat přijatelně, mají za sebou velmi složitou nedávnou historii, kterou ještě budou muset vysvětlovat zejména ve vztahu k Rusku. „Nemůžeme vyloučit, že lepenovci získají většinu. A to potom bude jízda,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přijde po volbách frexit? Francouzi by mohli po vzoru Britů opustit EU, tvrdí Macronův ministr

Tagy: