Přijde po volbách frexit? Francouzi by mohli po vzoru Britů opustit EU, tvrdí Macronův ministr

Francouzský prezident Emmanuel Macron má za sebou volební neúspěch.

Macronův volební debakl

Francie je klíčovým a vůdčím členem Evropské unie, tu by však mohla po druhém kole parlamentních voleb opustit. Tvrdí to alespoň ministr financí Bruno Le Maire z vlády sestavené prezidentem Emmanuelem Macronem. Poukazuje na zásadní úspěch nejen krajní pravice z řad lepenovců, ale také krajní levice. Oba subjekty jsou podle něj extremistické a mohou přivést zemi galského kohouta k „frexitu“.

Před lety tu byl „Brexit“, nyní může nastat „frexit“. Velkou Británii by na odchodu z Evropské unie mohla následovat také Francie. Tvrdí to tamní ministr financí Bruno Le Maire. „Jsou tu dva skryté frexity,“ citují Le Mairea francouzská média, mezi nimi televize BFM TV.

ČTĚTE TAKÉ: Macron byl ponížen a Francie má na kahánku, hodnotí analytici. Zbývá poslední plán na zvrat

Šéf francouzské státní kasy poukazuje na velký úspěch krajně pravicového Národního sdružení, které už nevede Marine Le Penová, nýbrž její „učedník“ Jordan Bardella. Lepenovci v prvním kole francouzských parlamentních voleb získali téměř 33 procent hlasů oproti Macronovu bloku Spolu, který obdržel necelých 21 procent.

Průšvih pro Macrona představuje zároveň fakt, že mezi něj a lepenovce se vklínila také krajně levicová Nová národní fronta. Subjekt sdružující jak sociální demokraty a zelené aktivisty, tak komunisty, získal přes 28 procent hlasů.

Macron a krajní levice uzavřeli před druhým kolem volební spojenectví a vyzvali své voliče a kandidáty k podpoře silnějšího z nich (jedná se o obvody, v nichž do druhého kola postoupili tři či čtyři kandidáti) tak, aby v jednotlivých regionech nevyhráli kandidáti Národního sdružení.

Názor, že krajní levice je oproti lepenovcům menší zlo, však Le Maire nesdílí. „Extremisté ukončí evropskou integraci. Ať už vyjednáním našeho příspěvku pro EU, nebo třeba ignorováním rozpočtových pravidel eurozony,“ komentoval Le Maire.

Dodejme, že Bardella z Národního sdružení slibuje snížit příspěvek do rozpočtu Evropské unie o dvě až tři miliardy eur, zatímco krajní levice výslovně volá po odmítnutí nastavených pravidel pro rozpočty.

Komunisté ano, Nepoddajná Francie ne

Jak Národní sdružení, tak Novou národní frontu ministr financí označil za subjekty, které „rozvrátí francouzskou ekonomiku a hodnoty republiky“.

Le Maire zmínil, jak by se podle něj měli voliči měli ve druhém kole zachovat. „Apeluji na všechny voliče, pokud naši (Macronův blok Spolu, pozn. red.) nejsou ve druhém kole, volit kandidáta sociálně-demokratického tábora (Nové národní fronty, pozn. red.), tedy reprezentanta Socialistické strany, Komunistické strany nebo Zelených tak, abychom připravili Národní sdružení o absolutní většinu. Bojuji proti Národnímu sdružení, ale nebudu volit Nepoddajnou Francii,“ pronesl Le Maire pro francouzská média.

Narážel tím na složení krajně levicové Nové národní fronty, kterou tvoří čtyři politické strany. Tři z nich má ještě za přijatelné, ale nejsilnější z nich – Nepoddajnou Francii, jejíž hlavní tváří je bývalý neúspěšný prezidentský kandidát Jean-Luc Mélenchon – už nikoliv.

Tagy: