Drulák: Netuším, jak Ukrajina přežije zimu. Domnívat se, že zvítězí, je fantasmagorie

Politolog a bývalý český velvyslanec Petr Drulák

K věci 1. září 2022 s Petrem Drulákem

Že Ukrajina situaci obrací a může zvítězit, je naprostá fantasmagorie. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to prohlásil politolog a bývalý český velvyslanec Petr Drulák. Podotkl, že neví, zda Ukrajina zvládne přežít zimu.

„Ukrajina zažila v historii strašné věci. Nyní však nevím, zda bude schopna přežít zimu. Významnou část energetických sítí má pod sebou Rusko. A to, co pod kontrolou nemá, může zničit. Nevím, o co se západní stratégové, kteří říkají, že se situace obrací a Ukrajina může zvítězit, opírají. Přijde mi to jako naprostá fantasmagorie,“ uvedl Drulák.

Na paškál si vzal i jednání Západu. „Chyba je jasná. Západ se snaží ekonomickými sankcemi vyřešit vojenský konflikt – víme, že to nefunguje. Bylo mu trapné nedělat nic, tak se rozhodl udělal gesto. Pokud by to bylo gesto symbolické, které Západ nic nestojí, tak by to bylo pochopitelné a dalo by se s tím i souhlasit,“ podotkl.

Jenže podle něj se Západ rozhodl udělat takové gesto, které ho stojí čím dál tím více. „Tím je to nesmyslné. A bylo to jasné od samého začátku,“ uzavřel.

Můžeme v následujících měsících očekávat mír? A za jakých podmínek by k němu strany přistoupily? Nejen o to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: