Napětí kolem Záporožské elektrárny. Inspektorům hrozí nebezpečí, varuje Just

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi před cestou do Záporožské jaderné elektrárny

Válka na Ukrajině (1.9.2022 9:00)

Záporožská jaderná elektrárna kvůli ostřelování odstavila jeden reaktor. Do Záporoží se tak ve čtvrtek vydala skupina mezinárodních odborníků, která má zabránit možné nukleární havárii. Mise bude podle šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) pokračovat i přes intenzivní boje v okolí. Jejich plán i proto považuje politolog a rusista Jiří Just za mimořádně nebezpečný.

Obě strany boje v Záporoží potvrzují, jejich verze se však podle spolupracovníka CNN Prima NEWS Justa rozcházejí. Rusové tvrdí, že ukrajinské ozbrojené složky provedly ve čtvrtek ráno v blízkosti elektrárny výsadek. Nasazení vojáci se měli pokoušet převzít kontrolu nad elektrárnou. Kreml tím prý odůvodňuje ostřelování oblasti i za použití letecké techniky

„Naopak ukrajinská strana i s odkazem na starostu sousedního města hovoří o tom, že Rusové ostřelují cestu, po které by se měli pohybovat inspektoři z MAAE, mířící na prohlídku elektrárny,“ sdělil ve vysílaní. Ani jedno tvrzení se nedá ověřit a situace je tak podle něj „značně nepřehledná“.

Jasné podle rusisty je, že inspektoři jsou v nebezpečí. Mají sice opancéřovaná auta a neprůstřelné vesty, ovšem před přímým ostřelováním nejsou dostatečně chráněni.

Motivy ke zvyšování napětí mohou být podle Justa různé. „Rusko si nepřeje, aby inspektoři zjišťovali stav elektrárny, protože ji vojáci používají jako štít a základnu pro ostřelování. Zároveň jim slouží k energetickému nátlaku na civilisty,“ zhodnotil.

Pro Kyjev může podle politologa situace představovat možnost dodatečného tlaku na ruskou diplomacii či získávání podpory od Západu. „Situace je natolik nepřehledná, že nevíme, kde je pravda. Snad ji zjistí mezinárodní inspektoři, pokud skutečně dorazí do elektrárny,“ shrnul na závěr.

Tagy: