Dufek: Ať stát propustí třetinu zaměstnanců. Populismus, neflákají se, oponoval Janský

Předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek a ekonom a člen NERVu Petr Janský

360° 19.9.2023

Odborář Bohumír Dufek v pořadu 360° na CNN Prima NEWS navrhoval, aby stát propustil každého třetího zaměstnance a výrazně tak ušetřil. Podle ekonoma a člena Národní ekonomické rady vlády (NERV) Petra Janského jsou ale podobná vyjádření populistická. U veřejnosti prý navíc vytvářejí dojem, že je ve státní správě velké množství „flákačů“.

Podle Dufka by stát propuštěním třetiny zaměstnanců značně ulehčil rozpočtu. „Mé vyjádření má časové hledisko, vztahovalo se na rok 1996, pronesl jsem ho v BBC. Platí i dodnes, a budu ho opakovat pořád. Ani NERV nemá odvahu do toho vstoupit razantně,“ stojí si za radikálním návrhem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Inflace klesne na 2 procenta v první půlce dalšího roku, ujišťuje Michl. Snížení sazeb ale nečekejte

Současná vláda však na podobné kroky podle něj nemá ambice. „Když první, co udělala, tak si zvedla platy v parlamentu a rozšířila ministerstva o tři navíc. Množství úředníků je přímo úměrné prohlubování schodku státního rozpočtu. Každý úředník si vždycky potřebuje najít svého podřízeného úředníka, aby dokázal, jak je to místo důležité,“ vysvětloval.

Nad jeho slovy kroutil hlavou člen NERVu Janský. „Máte na mysli ten milion lidí, který zaměstnává český státní sektor? Máte na mysli těch více než sto tisíc učitelů, které zaměstnává státní sektor? Řekněte jak velké je množství lidí, o kterém mluvíte,“ napadl Dufkův návrh. „Tam je potřeba oddělit určitou část,“ reagoval odborář. „Řekl jsem to jasně, postavíme všechna ministerstva do jedné řady. Nebavíme se o učitelích,“ vysvětlil.

Třetina flákačů?

Podle Janského jde o populistická slova. „Vy říkáte ministerstva, ale co třeba Generální finanční ředitelství? To je podřízená organizace ministerstva financí a zaměstnává mnohem více lidí. Sedím v různých komisích, kde diskutujeme o možných úsporách a zrušeních agend. Zároveň s odborníky procházíme, co by to opravdu znamenalo. Ale když řeknete ‚každý třetí‘, připadá mi to populistické a nekonkrétní. Lidé pak mají očekávání, že je tam spousta flákačů a míst, která se dají rušit,“ ohradil se.

Dufek prý o flákačích „samozřejmě“ ví: „Dám malý příklad – na co potřebovala vláda zřizovat 44 politických náměstků? A takhle bychom mohli pokračovat.“

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tankujte plnou, radí ekonom. Zhodnotil vliv miliardových platů fotbalistů v Arábii na ceny

Tagy: