Michl: Inflace klesne na 2 procenta v první půlce dalšího roku. Snížení sazeb ale nečekejte

Guvernér ČNB Aleš Michl

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 17.9.2023

Guvernér České národní banky Aleš Michl očekává v první polovině příštího roku nízkou inflaci okolo dvou procent. Prohlásil to v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Politika ČNB je podle něj nejpřísnější za posledních více než 20 let, což je adekvátní tomu, aby inflace klesala. Protože je však růst spotřebitelských cen stále extrémně vysoký, nikdo by neměl čekat brzké snížení úrokových sazeb.

Přísná měnová politika ČNB podle jejího guvernéra Michla brzy přinese velmi pozitivní výsledky. „Extrémně vysokou inflaci se nám podařilo srazit z lednových 17,5 procenta na poslední číslo 8,5 procenta. Teď se do konce roku bude pohybovat mezi sedmi a devíti procenty. Myslím si, že příští rok přinese přísná politika výsledky a inflace bude v první polovině roku již kolem dvou procent,“ pronesl v Partii.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ekonomická situace je špatná, tvrdí 57 procent Čechů. Výsledky průzkumu se od jara nemění

Za reálnou označil dvouprocentní inflaci v první polovině roku 2024 také bývalý guvernér centrální banky Jiří Rusnok. Zdůraznil však, že půjde do velké míry o efekt vysoké srovnávací základny. „Pomalejší růst spotřebitelských cen navíc může podpořit také stagnující výkon ekonomiky. Je ale důležité si uvědomit, že stagnací se k prosperitě a blahobytu nedostaneme,“ řekl v Partii na CNN Prima NEWS.

Chceme být banka jestřábů, sazby zatím neklesnou

Na oslavy současných výsledků údajně nejpřísnější měnové politiky za posledních více než 20 let je podle Michla ještě brzy. „Inflace je stále extrémně vysoká. Proto všichni zapomeňme na nějaké brzké snižování úrokových sazeb. Nečekejte snížení v září, říjnu či podobně. Povedeme přísnou politiku do té doby, než si budeme jistí, že inflace nebude kolem dvou procent jenom v první polovině příštího roku, ale i později,“ vysvětlil.

Striktní politika je prý svým způsobem daní za dřívější chyby centrální banky. „V předchozích deseti letech jsme si žili trochu nad poměry. Úrokové sazby byly extrémně nízké, dlouhou dobu nulové. Okolo roku 2016 se vytisklo přílišné množství peněz. Byla to jedna z největších národohospodářských chyb, která se v historii stala. Tohle je daň za to, že jsme dříve chtěli vyvolat inflaci, což podle mě byla chyba centrální banky. Přísná politika se snaží inflaci zkrotit, a to s sebou nese drahé hypotéky a úvěry. Zamrzl trh nemovitostí i úvěrový trh, půjčuje se velmi málo a to je jeden z nástrojů, jak docílit nízké inflace,“ vysvětlil.

V nadcházejících pěti letech by podle guvernéra měli lidé počítat s vyššími sazbami, než na jaké byli zvyklí v posledním desetiletí. „Naše logika je, že chceme být banka jestřábů. Chceme dohlédnout na to, abychom už nikdy neměli nejvyšší inflaci v celé Evropské unii,“ řekl Michl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Česká ekonomika je nemocná. Inflační podhoubí bylo už před covidem, shodli se ekonomové

Tagy: