Dufek k digitalizaci: Správná myšlenka, realizace se ale nedaří. Vznikl paskvil, míní Hrnčíř

Poslanec Aleš Dufek (KDU-ČSL)

Martin Kovář, Michael Durčák, Jan Hrnčíř, Aleš Dufek, Petr Bartoň, Michal Pich

Myšlenka digitalizace stavebního řízení byla správná, avšak její realizace se z určitých důvodů hrubě nepovedla. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Aleš Dufek. Podle místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru Jana Hrnčíře (SPD) je systém v současném stavu „nefunkční paskvil“, který neměl být nasazen do ostrého provozu.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) pokusem o digitalizaci podle Dufka reagoval na situaci ve stavebním řízení. „Česká republika byla v rychlosti vyřizování stavebních povolení ve světovém měřítku na absolutním chvostu. Něco se s tím prostě muselo udělat,“ řekl Dufek.

ČTĚTE TAKÉ: Chaos na stavebních úřadech pokračuje. Je to absurdní, stavíme ve vzduchu, zlobí se Kasl

Digitalizaci podle něj sice provází velké rozjezdové problémy, ale považuje za nutné se Bartoše zastat, protože se odhodlal do věci „říznout“. „Každá mince má dvě strany. Pan ministr připravil dobrý zákon, měl dobré nápady, ale bohužel ta realizace se mu teď jaksi nedaří,“ sdělil Dufek.

Podle Hrnčíře je ale systém fundamentálně nefunkční a označil jej za „paskvil“. „V žádném případě to nemělo být nasazeno do ostrého provozu. Posloupnost je nyní jasná. Pan Bartoš by měl vyvodit přímou politickou odpovědnost a odstoupit. Náhradní řešení se nabízí ve změně legislativy, která by umožnila, aby stavební řízení probíhalo i postaru,“ řekl Hrnčíř.

Dufek ale s nutností Bartošova odstoupení nesouhlasí. „I já jsem byl k panu ministrovi poměrně kritický, ale nedělejme si iluze, že rezignace Ivana Bartoše ten problém vyřeší. Ještě má měsíc na to, aby napnul veškeré síly a pokusil se tu věc napravit. Nikdo jiný než on a kolektiv lidí okolo něj není schopný s tím pohnout,“ řekl Dufek.

Sám by pak byl ochotný podpořit novelu zákona, která by na nějakou dobu ještě umožnila podávat i papírová přiznání. „Pokud budeme mít relevantní data, že to výrazným způsobem stavebníkům ulehčí situaci, tak jsme samozřejmě ochotni se nad tím sejít. Ta zákonodárná iniciativa ale musí vzejít právě od pana ministra,“ dodal Dufek.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Digitalizace je skandální, měly by padat hlavy, říká Křeček. Může přispět k recesi, míní Bednář

Tagy:
politika digitalizace Ivan Bartoš 360° Jan Hrnčíř Aleš Dufek ekonomika, obchod a finance