Kubáček: Pirátům chybí pokora. Bartoš si digitalizaci načasoval šíleně, sklízí hořké plody

Hostem pořadu K věci na CNN Prima NEWS byl politolog Jan Kubáček.

Piráti jsou v problémech

Digitalizace stavebního řízení nepřišla ve vhodný čas. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl politolog Jan Kubáček. „Bartoš si to opravdu šíleně načasoval,“ nechal se slyšet. Fakt, že systém selhává, se s Piráty podle něj potáhne po zbytek tohoto roku. „Konkurenti to samozřejmě vytáhnou i jako téma toho příštího,“ dodal politolog.

Problémy s digitalizací stavebního řízení jsou podle marketingového experta Jakuba Horáka výsledkem dvou možností. První je, že se Piráti skutečně snažili celý systém převést na Open Source (program nebo systém s volně přístupným zdrojovým kódem, který může každý libovolně upravovat a měnit, pozn. red.), což by státu ušetřilo nemalé peníze. „Ta druhá a mnohem horší je, že s úředníky v podstatě nekomunikovali. Přivedli si své poradce a na úředníky se vykašlali. Ti si poté řekli ‚tak fajn, teď v tom vykoupejte, když si myslíte, že jste chytří‘,“ uvedl Horák v pořadu 360°.

ČTĚTE TAKÉ: Zakladatel Pirátů opouští loď. Naše bárka změnila kurz, napsal k žádosti o ukončení členství

Pro šéfa Pirátů Ivana Bartoše problémy s digitalizací znamenají před regionálními volbami velký reputační problém. „Dotýkají se totiž každého,“ vysvětlil Kubáček. „Je to i problém pro cílovou skupinu Pirátů, což jsou často lidé, kteří plánují stavět dům nebo modernizovat byt. A teď jsou ve fázi, kdy kvůli naprosté neschopnosti státu nemohou,“ uvedl politolog.

Podle něj udělal Bartoš fatální chybu i jako člověk, který byl lídrem v nastolování témat. „Nemluvě o tom, že to budou samozřejmě využívat kritici ve vládě i v opozici. Budou ukazovat, že tohle je tedy ten přínos Pirátů pro vládu, pro politický systém a pro servis,“ pokračoval Kubáček s tím, že strana čelí i odlivu váhajících voličů, které odrazuje nedostatek pokory. „Bartoš vše dost nešťastně vysvětluje. Naprosto tam chybí pokora a popularizování i trpělivé a průběžné vysvětlování pohnutek,“ zdůraznil politolog.

Bartoš je na všechno sám

Ministr teď sklízí hořké plody. „V podstatě je v tom sám. Všimněte si, že ho vlastně nepodržel nikdo ve vládě, nikdo to s ním aktivně nekomunikuje. Bartoš zůstává svým způsobem jediný, který nemá vládní prázdniny, ale ve výsledku lidi spíše dráždí tím, že systém naprosto nefunguje,“ popsal Kubáček.

Pirátům podle Horáka nyní zbývá jediné – systém musí urychleně zlepšit. „Cynicky by se dalo říct, že by jim pomohly jen nějaké korupční kauzy. Jediná kompetence, kterou Piráti mají, je totiž ta, že jde o stranu bez korupce. O tom, že by šlo o stranu schopných IT odborníků, se teď už dá velice úspěšně pochybovat,“ doplnil marketingový expert.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stavební úřady cupují Bartošovu digitalizaci. Čekají nás náročné měsíce, vzkázal ministr

Tagy: