Křeček: Digitalizace je skandální, měly by padat hlavy. Může přispět k recesi, míní Bednář

Ekonomové Štěpán Křeček a Milan Bednář v pořadu 360° na CNN Prima NEWS

360° (212)

Komplikace, které provází digitalizaci stavebního řízení, považuje premiérův ekonomický poradce Štěpán Křeček za „skandální“. Pokud ministerstvo pro místní rozvoj rychle nezjedná nápravu, musí prý „padat hlavy“. Řekl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Podle ekonoma Milana Bednáře může situace přispět k recesi.

Nefunkční digitalizace je podle Křečka důsledkem toho, že se na zakázce šetřily stovky milionů. „Šetřilo se na špatném místě,“ podotkl v pořadu 360°. „Kdyby se nešetřilo a udělala se to pořádně, třeba i s vyššími výdaji, ochránili bychom stavebnictví. To je daleko zásadnější,“ namítl ekonom.

ČTĚTE TAKÉ: Volby by vyhrálo hnutí ANO, ukazuje nejnovější průzkum. Lidovci by mimo koalici propadli

Vinu Křeček připisuje ministerstvu pro místní rozvoj a očekává, že rezort Ivana Bartoše (Piráti) rychle zjedná nápravu. „Jinak, myslím, musí padat hlavy,“ shrnul Fialův ekonomický poradce.

Není to čistě jen o výdajích, zmínil ekonom z Národohospodářské fakulty VŠE Milan Bednář. „Nestačí někam nalít peníze nebo více peněz,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. „Když je problém ve zdravotnictví, tak to bohužel nevyřešíte tím, že zvýšíte platy. Musíte řešit strukturální vážný problém a to dané nastavení, a to je celá ta filozofie.“

Česká ekonomika by podle něj vlivem současné situace mohla spadnout do recese. „Bude to velký problém. Stavebnictví je navázané na spoustu dalších sektorů, ať už je to finanční sektor, ať už to jsou materiály, ať už to jsou různé opravy a tak dále,“ vyjmenoval.

Opozice vládu nešetří

Snahy ministerstva pro místní rozvoj o digitalizaci stavebního řízení se zatím s úspěchem příliš nesetkávají. Přestože nový systém běží už měsíc, neustále si na něj stěžují jak úředníci, tak stavebníci.

Opozice za to vládu nešetří. Za „největší IT průšvih v historii“ označil digitalizaci poslanec Radim Fiala (SPD). Karel Havlíček (ANO) pak za „propadák“.

Rezort však kritikům vzkázal, že každá změna ze začátku drhne a že po pár měsících bude vše fungovat. V procesu digitalizace stavebního řízení byly některé technické chyby, nicméně z politického hlediska bylo vše v pořádku, pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS náměstek ministra pro místní rozvoj Lukáš Černohorský.

S tím ale nesouhlasil místopředseda hnutí ANO Robert Králíček. Podle něj má celý systém zásadní problémy a může za to ministr Ivan Bartoš. „Problém vznikl před dvěma a půl roky, kdy nastoupil na ministerstvo a zcela zásadně z ideových nebo nějakých osobních důvodů změnil věci, které byly připraveny,“ podotkl Králíček v pořadu 360°.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Chaos na stavebních úřadech pokračuje: Je to absurdní, stavíme ve vzduchu, zlobí se Kasl

Tagy:
politika digitalizace ekonom recese KDU-ČSL Ivan Bartoš ANO 2011 Robert Králíček Radim Fiala 360° Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky ekonomika, obchod a finance