Mrazivé detaily z případu zmizelé Andrey: Našli jen plomby. Sousedy šokoval postup policie

Andrea Vlčeková

Andreu Vlčekovou našli v sudu s kyselinou

Pět let příbuzní Andrey Vlčekové doufali, že se mladá maminka dvou dětí najde živá a zdravá. Naděje ale v pondělí zvrátila Národní kriminální agentura (NAKA), která matce Andrey oznámila, že je její dcera po smrti. Ostatky zavražděné nalezli v plastovém sudu pod schody v domě jejího exmanžela. Těla se zbavil otřesným způsobem – rozpustil ho v kyselině. Známí se ale ptají, proč byl poměrně rozměrný sud nalezen až nyní.

Případ je po pěti letech uzavřen. Naposledy 34letou Andreu viděli v den, kdy svého syna odvedla do školky. Následně započalo rozsáhlé pátrání, bylo však po dlouhá léta bezvýsledné. Nakonec se ukázalo, že za únosem matky dvou dětí stál její bývalý manžel Miroslav. Vina mu byla prokázána, stejně jako únoscům, kteří se k činu přiznali, píše web Pluska.sk.

Ačkoli tělo nemohli policisté nalézt, vše se změnilo po prohlídce domu bývalého manžela. V něm po Andree vyšetřovatelé pátrali již několikrát, nikdy si však nevšimli sudu. „Pohřešované osoby patří k nejobtížnějším vyšetřováním v kriminalistice. Když se najde člověk s nožem v zádech, je jasné, že si to neudělal sám. U zmizení však není s čím pracovat,“ podotkl bývalý kriminalista Matej Snopko.

Doplnil, že jediné, co lze vyšetřovat, jsou konflikty mezi příbuznými, milenci nebo majetkové spory. Lidé z obce Bojničky, kde Andrea žila, však od začátku tušili, že za smrtí matky stojí její exmanžel. „Když byl muž propuštěn na kauci, bylo jasné, co bude dál. A to i přesto, že se proslýchalo, že si užívá blahobytu s novou partnerkou v exotice,“ řekli pobouření sousedé. V obci dosud bydlí rodiče zesnulé, vychovávají její dva syny. Místním se však vyhýbají.

Místní jí záviděli

Andrein exmanžel jí měl vyhrožovat. Žena proti němu vypovídala u soudu, prý se chtěl mstít. Požadoval, aby na něj přepsala i majetek. Předtím však žila „pohádkový“ život. Bohatého partnera jí místní z vesnice záviděli. „Byla krásná dívka a věděla to,“ vzpomínali místní. Dnes však řeší jedinou věc – jak je možné, že i přes mnohočetná prohledání domu ve Velkých Ripňanech nalezla policie ostatky ženy až začátkem června.

„Pokud zločin spáchala tato osoba, tak není dokonalý. S kyselinou je několik problémů – dá se těžko sehnat, nerozpustí celé tělo a nelze ji vylít do kanalizace,“ míní Snopko. Podle něj je kyselina při zbavování se těla velmi nezvyklá. Dosud ji slovenští kriminalisté evidovali ve dvou případech.

Po sérii testů odborníci jednoznačně potvrdili, že ostatky v sudu s kyselinou patří pohřešované ženě. Dům přitom policisté prohledávali v souvislosti s jiným činem, jednalo se tak o velmi náhodné nalezení. „Kyselina nerozpustí všechno, to se potvrdilo i v tomto případě. Dnes se dá prozkoumat i jediný vlas, zub nebo kapka krve,“ podotkl Snopko. V kádi s kyselinou vyšetřovatelé díky testům nalezli zubní výplně, které patřily zavražděné matce.

Bývalý kriminalista dodal, že zavraždit svou ženu byl velmi hloupý nápad. „Manžel je vždy prvním podezřelým,“ dodal s tím, že zapojení dalších lidí například do únosu nebo vraždy se následně pachateli stává velmi často osudným. Matku dvou dětí unesli Vojtech Olé, Mladen Depotovski a Jozef Péter. Olé se k činu přiznal a litoval jej. Soud ho shledal vinným a poslal ho na šest let a osm měsíců do vězení.

Péter byl z vazby propuštěn, Despotovski si trest odpykává, ale za jiný čin. Exmanžel zesnulé byl odsouzen na 12 let. Je však možné, že případ Andrey bude znovu obnoven. „Poté, co byly při prohlídce domu nalezeny její ostatky, bude zahájeno trestní stíhání pro zvlášť závažný zločin úkladné vraždy. Její bývalý manžel bude trestně stíhán,“ informoval žalobce Daniel Lipšic.

Tagy: