Tragický požár v německém domově pro seniory: Čtyři lidé uhořeli, záchranáři rozbíjeli okna

Němečtí hasiči (Ilustrační foto)

Požár domova pro seniory v Německu

Při požáru domova pro seniory ve městě Bedburg-Hau v Severním Porýní-Vestfálsku nedaleko hranic s Nizozemskem zemřeli čtyři lidé, dalších 21 je podle mluvčí policie zraněno. Informuje o tom agentura DPA.

Mezi zraněnými je jeden policista a jeden hasič, museli být odvezeni do nemocnice. Záchranáři z domova evakuovali 46 lidí.

ČTĚTE TAKÉ: Nejméně 46 lidí zahynulo při obřím požáru budovy v Dháce. Ohnivé peklo zachytily kamery

Mluvčí hasičů rozhlasové a televizní stanici WDR řekl, že když kolem 5:00 na místo přijeli, panovala tam dramatická situace. Někteří senioři stáli za okny a volali o pomoc, jiní byli v postelích. Záchranáři museli některá okna rozbít, aby klienty domova mohli zachránit. Oheň se natolik rozšířil, že hasiči do některých částí dvoupatrové budovy nejdříve nemohli vejít.

Jak požár vznikl, není zatím jasné. Hořet začalo v jedné z místností obývaných seniory. Více než tři desítky pokojů jsou neobyvatelné.

V posledních letech došlo v domovech pro seniory k několika požárům. Na konci roku 2022 v ruském městě Kemerovo na jihozápadě Sibiře v důsledku požáru zemřelo 22 lidí. Jen o necelý měsíc později zemřeli tři lidé a dva další utrpěli těžká zranění v německém městě Reutlingen v Bádensku-Württembersku. A v červenci loňského roku hořelo i v italském Miláně, kde zemřelo šest lidí a dalších 80 jich bylo zraněno.

Výjimkou nebylo ani Česko, 29. prosince 2023 plameny zachvátily dům s pečovatelskou službou ve Větřní na Českokrumlovsku, tehdy utrpěli zranění čtyři lidé.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dramatický zásah na pražském Černém Mostě. Plameny pohltily koupelnu, mohly za to spreje

Tagy:
Německo požár domov pro seniory Severní Porýní-Vestfálsko mrtví zranění Bedburg-Hau