Nejméně 46 lidí zahynulo při obřím požáru budovy v Dháce. Ohnivé peklo zachytily kamery

Nejméně 46 lidí zahynulo ve čtvrtek při požáru sedmipodlažní budovy s restauracemi v bangladéšské Dháce, více než 20 dalších utrpělo vážná zranění. Oheň, který se podle listu Dhaka Tribune začal šířit z jedné z restaurací v prvním patře, podle záběrů na sociálních sítích zesílil v mohutný požár. Premiérka Šajch Hasína Vadžídová podle agentury AP uvedla, že objekt neměl nouzový východ.

Hasiči oznámili, že požár vypukl v jedné z restaurací ve 21:50 místního času (16:50 SEČ), pravděpodobně v důsledku výbuchu plynové láhve. Plameny se pak rychle rozšířily do dalších pater. Většina obětí se udusila, někteří přišli o život při skoku z okna budovy, napsala AP.

Na místě zasahovalo 13 hasičských sborů, které dostaly oheň za dvě hodiny pod kontrolu. Z budovy se podařilo zachránit asi 75 lidí. V nemocnicích zůstává 22 osob s popáleninami, řekl ministr zdravotnictví Samanta Lal Sen. „Děláme vše pro to, abychom zachránili jejich životy,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Čelní srážka kamionu s osobním vozem na D10. Auto zachvátily plameny, jeho řidič nepřežil

V restauracích v době neštěstí večeřelo mnoho rodin s dětmi. Kromě restaurací se v budově nacházely i obchody s oblečením a s mobilními telefony. Podle představitele hasičů, brigádního generála Mainuddína, objekt nesplňoval řadu bezpečnostních předpisů. „Byla to nebezpečná budova, kde byly v každém patře a dokonce i na schodech plynové láhve. Chyběla ventilace i nouzový východ,“ řekl agentuře Reuters Mainuddín.

Premiérka Vadžídová vyjádřila zármutek nad neštěstím a nařídila rychlé ošetření zraněných. Potvrdila také slova o nedostatečném bezpečnostním zajištění budovy. „Vždy architekty žádáme, aby budova měla únikový východ či ventilaci. Architekti ale často neudělají návrhy řádně a také majitelé budov nechtějí nechat ani centimetr volného místa,“ prohlásila.

Hlavní opoziční strana svalila vinu za požár na vládu. „Nehody pokračují, protože zákony v zemi nejsou respektovány,“ uvedl v prohlášení šéf Bangladéšské nacionalistické strany (BNP) Mírzá Fakhrul Islám Alamgir.

Mezi mrtvými je i pět členů rodiny, kteří přišli do restaurace oslavit udělení víz, jež jim měla v brzké době umožnit emigraci do Itálie. „Konečně se jim splnil sen. Slavili v restauraci a všichni zemřeli, řekl Atikur Rahmán o smrti svého bratrance, jeho manželky, dvou dcer a syna.

Požáry v průmyslových závodech i v obytných domech a komerčních budovách jsou v Bangladéši velmi časté. Patrně nejtragičtější za poslední dobu byl požár v textilní továrně na předměstí Dháky, kde v roce 2012 zemřelo přes 120 lidí. V roce 2019 hořel v Dháce obytný dům, zemřelo nejméně 80 osob.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na mrtvoly mám štěstí, hájil se podezřelý z vraždy vrtačkou u Pardubic. Inspiroval ho Castro

Tagy: