Dušana roztrhal medvěd, rodina teď dostala odškodné. Hanba a výsměch, zlobí se vdova

Medvěd hnědý (ilustrační foto)

Pokračování v útoku medvěda (zdroj: CNN Prima NEWS)

Rodina Slováka Dušana Mydliara, kterého loni v červnu usmrtil medvěd, dostala od státu odškodné. Částka je ale podle Dušanovy manželky žalostně nízká, označila ji dokonce za výsměch. Pozůstalým stát několik měsíců po tragédii vyplatil 22 700 eur (zhruba 550 tisíc korun).

Neštěstí se stalo u obce Liptovská Lužná v okrese Rožumberok v polovině června. Bezvládné tělo 57letého Dušana našli jeho bratři, kteří se ho vydali hledat, když se nevrátil domů. Později se potvrdilo, že muže napadl medvěd – stal se tak první slovenskou obětí této šelmy za více než 100 let.

Bolestné bylo pro rodinu i zjištění, že medvěd Dušana nezabil jen jednou ranou. Měl si s ním pohazovat, dokud ho nezabil. Utrpení rodiny mělo alespoň trochu zmírnit odškodné. Stát ho pozůstalým vyplatil několik měsíců poté, co je obrovská rána zasáhla. Výše činila 22 700 eur, což je přibližně 550 tisíc korun.

Podle Dušanovy manželky je ale tato suma za lidský život žalostně nízká. „Dali bychom všechno za to, aby žil. Byl to dobrý člověk. Velmi nám chybí a já mám od té doby zdravotní problémy. Žádné peníze nám ho nenahradí, vlastně o ně vůbec nejde. Ale stát by měl převzít zodpovědnost za chování zvířete, které chrání,“ postěžovala si vdova Anna pro portál Nový čas.

Nikdo z ministerstva životního prostředí prý rodinu nekontaktoval, soustrast neprojevil dopisem, telefonicky ani osobně. „Je to hanba. Medvědi se navíc stále potulují kolem obce a nikdo to neřeší. Nevidíme snahu najít medvěda, který mi zabil manžela. Vždyť se taková tragédie může zopakovat,“ doplnila Anna.

Tagy: