Duškův scénář s 40tisícovými přírůstky se nenaplnil. Britská mutace ho vrací do hry

Jen za leden 834 tisíc nově nakažených a 40 tisíc přírůstků za den predikoval před Vánoci ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek v nejrizikovějším scénáři, který se nakonec nenaplnil. V posledních týdnech však přestala epidemie ustupovat a hrozí, že by kvůli šíření takzvané britské mutace mohly být kapacity nemocnic nadále na hraně.

Pokud v Česku převáží britská mutace, nákaza může rychle růst, řekl v pátek Dušek. Důvodem zastavení jejího poklesu je podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) zřejmě kombinace toho, že se vir rychleji šíří a že nynější opatření už nestačí. Podle Duška existuje vysoké riziko návratu k prudkému růstu počtu nakažených.

Do nemocnic kvůli onemocnění covidem stále přichází 400 až 450 lidí denně. Za poslední dva týdny se nákaza koronavirem prokázala u téměř 17 tisíc lidí nad 65 let, podle Duška tedy lze předpokládat, že zátěž nemocnic bude klesat pomalu.

Teprve při poklesu na 3 000 až 4 000 hospitalizovaných a na méně než 500 pacientů na JIP by se mohla v nemocnicích obnovovat odkladná péče. Nyní je v nemocnicích kolem 6 000 lidí, z toho asi tisícovka na jednotkách intenzivní péče, z níž více než polovina potřebuje nějakou podporu dýchání.

I podle vysoce optimistického scénáře by počet hospitalizací na JIP na 450 klesl nejdříve po 10. únoru. Podle Duška je však nutné počítat s rizikem opětovného zintenzivnění epidemie, kdy by na lůžkách JIP přibývalo 50 až 70 pacientů denně.

Zastavil se také pokles podílu pozitivních testů, v posledních dnech činí u PCR testů kolem 27 procent. U antigenních testů, které se používají především u dobrovolného testování veřejnosti, se pohybuje kolem tří procent. Denně se v Česku udělá mezi 50 až 60 tisíci testů, což je podle Duška ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi nadprůměrný počet.

I při optimistickém scénáři by brzdění epidemie trvalo ještě dva až tři týdny. Rizikem je ale podle Duška výskyt britské mutace, která může být nakažlivější o 40 až 70 procent.

Tagy: