Současná opatření už nestačí. Nákaza se šíří v domovech seniorů, přiznal Blatný

Jan Blatný

Tisková konference Jana Blatného

Zařízení sociálních služeb pozorují určité navýšení koronavirové nákazy, v lednu přibylo 106 takových událostí. Počet nakažených u 338 aktuálně řešených událostí je 4 345, za posledních 24 hodin přibylo 124 případů. Na dnešní tiskové konferenci to řekla hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Pomoci podle ní může očkování, testování a respirátory, které mají nosit návštěvy i personál. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se dříve díky pravidelnému antigennímu testování téměř zastavilo významné šíření nákazy v domovech seniorů, situace se nyní může zhoršovat. Zájem o očkování je daleko větší u klientů než u zaměstnanců, doplnil.

Krajské hygienické stanice a provozovatelé zařízení sociálních služeb podle Rážové hlásí navýšení nákazy a zároveň přijímají opatření tak, aby se „drobná ohniska“ zvládla. Přispět k tomu může kromě vakcinace proti covidu též to, že se každých pět dní povinně testují zaměstnanci pobytových zařízení, a také povinný respirátor a negativní výsledek testu na koronavirus u návštěv.

Sledování vývoje v domovech seniorů je podle Blatného jednou z priorit krajských hygienických stanic. Apeloval na zaměstnance, aby nepodceňovali nastavená opatření a pokud mají možnost, aby se nechali očkovat. Právě pracovníci zařízení podle něj často mohou do domovů infekci zanášet.

O stagnaci epidemie hovořil šéf ÚZIS Ladislav Dušek. „Zpomalování šíření se zastavilo, epidemie stagnuje na vysokých hodnotách a vysokých počtech pacientů v nemocnicích,“ řekl. „Komunitní šíření probíhá dál i v rizikových skupinách,“ dodal.

Blatný také upozornil, že nakažlivější britská varianta koronaviru se potvrdila minimálně v sedmi krajích. Zatím jde o jednotky potvrzených případů, uvedl ministr.

V Česku bylo loni 27. prosince zahájeno očkování proti covidu, vakcínu dostávají zatím především zdravotníci a lidé ve věku nad 80 let. Celkem bylo zatím podáno zhruba 251 000 dávek vakcín. Potřebnou druhou dávku zatím dostalo přes 28 000 lidí. Ve čtvrtek bylo podle webu ministerstva očkováno 11 374 lidí, což je nejnižší počet podaných dávek vakcín za všední den od 11. ledna. Některé kraje musely v posledních dnech kvůli nedostatku vakcín přerušit očkování.

Tagy: