Důsledky konfliktu na Ukrajině se dají srovnat s pandemií covidu, vysvětluje analytik

Ukrajinský voják na Donbasu.

Zahradník s Vejmělkem o sankcích

Důsledky rusko-ukrajinského konfliktu by se daly přirovnat k následkům pandemie koronaviru. Myslí si to analytik České spořitelny a člen Národní investiční rady Petr Zahradník. Ve vysílání CNN Prima NEWS také vysvětloval, proč z jeho pohledu sankce Rusku nijak zvlášť neublíží.

Západní země, včetně Evropské unie, přitvrzují protiruské sankce za invazi na Ukrajinu. Podle Zahradníka to ale nebude mít větší efekt. „Sankce Rusko úplně nepoloží, ale znepříjemní mu život. Sama situace může vzdáleně z hlediska důsledků připomínat covid. Omezení dodavatelsko-odběratelských vztahů, logistiky a mobility je svým způsobem implicitní sankce. Myslím si, že výčet sankcí ještě není u konce a bude hodně záviset na tom, jakým způsobem konflikt bude eskalovat,“ vysvětlil ekonom.

„Mám pocit, že čím geograficky vzdálenější zemí od konfliktu je, mám nyní na mysli zejména USA, tím je razance sankcí větší. Sankce ze strany EU mi nepřijdou tak razantní, mohou ale zapůsobit,“ dodal Zahradník.

Nezadlužené Rusko

Podobně jako Zahradník hodnotí míru sankcí také hlavní ekonom Komerční banky Jak Vejmělek. „Vidíme i relativně mírnou reakci na finančních trzích. Žádné dramatické výprodeje na akciových trzích nebo úprk k aktivum bezpečného přístavu v posledních dvou dnech v podstatě nevidíme. Jsme úplně na začátku a další sankce mohou přijít,“ upozornil.

Zahradník menší účinnost sankcí připisuje mimo jiné malému státnímu dluhu Ruska. „Ruská zadluženost je relativně velmi malá, ani ne 20 procent HDP. Například jádro eurozóny je zhruba pětkrát zadluženější. Zatím to je spíše konflikt euroatlantické civilizace a Ruska, zejména asijské země jsou velmi zdrženlivé. Kdyby tato potřeba existovala, Rusko prostředky opatří v Asii,“ má jasno Zahradník.

„Myslím si, že Rusové museli předvídat, že reakce anglosaského světa bude ve formě sankcí, takže do toho určitě nešli nepřipraveni a minimálně pro tuto chvíli je Rusko jednou ze zemí s minimálním zadlužením,“ potvrdil Vejmělek.

Tagy: