Západ musí dokázat, že umí odpovědět silou, jinak Rusko necouvne, říkají bývalí diplomaté

360° (222)

Ruský prezident musí pochopit, že Západ umí odpovědět silou, shodli se v pořadu 360° bývalí diplomaté v Rusku Petr Kolář a Vladimír Votápek. Dosavadní sankce však zatím nevzbuzují strach a také se nejedná o krok, který by Vladimira Putina překvapil. Postihy se v tuto chvíli týkají dvou ruských bank nebo vybraných ruských oligarchů.

Dosavadní kroky politických představitelů Západu jsou podle Votápka žalostné. „Hrajeme podle jejich očekávání a dosavadní sankce nejsou důvodem pro to, aby Kreml šlápl na brzdu,“ měl jasno bývalý diplomat. První sadu sankcí proti Rusku představil americký prezident Joe Biden. Jde o postih dvou ruských bank a některých ruských oligarchů.

Sankce jsou podle Votápka nedostatečné, a proto neočekává, že by v Rusku zvedly vlnu nevole. „Myslím si, že protesty nevzniknou, i když je možná i většina obyvatelstva nepříjemně překvapena agresí nebo se i bojí války s Ukrajinou,“ dodal Votápek. Aby lidé vyrazili do ulic, musely by být podle něho sankce mnohem tvrdší.

S tím souhlasil i Kolář. „Zatím to děláme tak, že se to Putinovi vyplatí. Svou reakci bude přizpůsobovat dle toho, jak my budeme jednat,“ vysvětlil. „Dokud nebudeme schopni dát ruskému prezidentovi najevo připravenost k boji, nenastane změna. Podpořit lze třeba letecky ukrajinskou ofenzívu. Nemuselo by pak k válce ani dojít, pokud nám Putin uvěří, že jsme toho schopni a že to není jen prázdné tlachání,“ uvažoval v pořadu 360°.

Putin si tak prý zatím hraje svoji hru. Rada federace a horní komora ruského parlamentu mu v úterý dala souhlas s nasazením vojsk v zahraničí. Stalo se tak poté, co šéf Kremlu v pondělí uznal nezávislost dvou separatistických republik na východě Ukrajiny a pak tam vyslal jednotky.

Něco, co Kreml nečeká

„Bojím se, že je to přesně tak, že se to Putinovi vyplatí. Promarnili jsme šanci v roce 2008, 2014 a i teď, protože nedokážeme ruského prezidenta a jeho okolí dostatečně vystrašit,“ nabádal k citelným sankcím Votápek. Je prý třeba sáhnout k něčemu, co Kreml nečeká.

Putin požaduje demilitarizaci Ukrajiny a chce, aby se sama zřekla možného členství v NATO. Generální tajemník aliance Jens Stoltenberg řekl, že Moskva pokračuje v plánování plnohodnotného útoku na Ukrajinu. Podle prezidenta USA Joea Bidena ruská invaze již začala.

Západní země přitvrzují protiruské sankce, EU je zacílila proti jednotlivcům a subjektům ničícím ukrajinskou suverenitu. Německo podle kancléře Olafa Scholze vzhledem k aktuální situaci nepovolí spuštění plynovodu Nord Stream 2, jímž má do západní Evropy proudit ruský plyn. I to však podle Votápka není nic, co by Rusko bolelo.

Tagy: