Důstojný, nebo nejslabší ze všech? Politici hodnotí Pavlův první projev během vyznamenání

Petr Fiala na předávání státních vyznamenání 28. října 2023

Projev prezidenta Petra Pavla během předávání vyznamenání

Prezident Petr Pavel na Pražském hradě podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) vyznamenal mnoho skutečně výjimečných osobností, jak z historie, tak ze současnosti, které jsou inspirací pro celou společnost. V proslovu k výročí založení Československa neopomenul nic zásadního. Přinesl povzbuzení, ale zároveň nekonejšil, napsala předsedkyně dolní komory. Podle předsedy opozičního hnutí SPD Tomia Okamury byl ale projev příliš dlouhý. Jak reagují další osobnosti české politické scény?

Návrat důstojnosti a ocenění pro ty, kteří se skutečně zasloužili o vlast, hodnotí první ceremoniál udělování státních vyznamenání prezidentem Petrem Pavlem politici na sociálních sítích. Na Pražském hradě, kde počátkem roku vystřídal Miloše Zemana, Pavel ocenil například bývalého předsedu vlády Petra Pitharta či exministra zahraničí Karla Schwarzenberga, ale také řadu sportovců, umělců, vědců, lékařů či těch, kteří zachránili životy jiných.

ČTĚTE VÍCE: Pithart, Rychetský či Bartoška s Mišíkem. Kdo dostal od Pavla vyznamenání?

V projevu Pavel mimo jiné řekl, že Česká republika má nejpevnější bezpečnostní ukotvení v historii. Češi mají podle hlavy státu mnoho důvodů ke zdravému sebevědomí, ač mají možná i kvůli složité novodobé historii někdy tendence se podceňovat, nevěřit ve vlastní schopnosti a ztrácet naději v lepší budoucnost. Podle Okamury byl projev příliš dlouhý, za což podle něj nicméně nemůže prezident, ale spíš jeho hradní tým. „Jeho autoři (projev) mínili zřejmě jako projev státnický – bohužel méně je někdy více,“ uvedl.

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) ale kritikou nešetřil. „Tak si nalijeme čistého vína. Na výročí 28. října jsem byl na Hradě už 25x. Poprvé v roce 1998. Ze všech prezidentských projevů, co jsem za ta léta ve Vladislavském sále slyšel (5× Havel, 10× Klaus, 9× Zeman, 1× Pavel), byl ten včerejší suverénně nejslabší,“ pustil se do aktuální hlavy státu na sociální síti X.

„Po dlouhých deseti letech se můžeme těšit na oslavu opravdu důstojnou, během níž budou vyznamenáni ti, kdo se zasloužili o vlast, a ne o prospěch jednoho člověka,“ napsal krátce před zahájením slavnosti na síť X ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) ocenil na stejné sociální síti, že při udílení státních vyznamenání už nevládne stísněná atmosféra. „Po dlouhé době jde skutečně o důstojný akt a oslavu těch, kteří se zasloužili o naši republiku,“ uvedl.

Předseda sněmovního podvýboru, který navrhuje osobnosti hodné ocenění, Jan Bartošek (KDU-ČSL) na síti X uvedl, že 20 z nominantů dolní komory letos vyznamenání skutečně obdrželo.

Tagy: