PŘEHLEDNĚ: Pithart, Rychetský či Bartoška s Mišíkem. Kdo dostal od Pavla vyznamenání?

Petr Pithart a Pavel Rychetský na ceremoniálu k předávání státních vyznamenání

Projev prezidenta Petra Pavla během předávání vyznamenání

Prezident Petr Pavel má za sebou první předávání státních vyznamenání. To nakonec udělil celkem 62 lidem. Ocenění získali politici a ústavní činitelé, váleční hrdinové, vědci, herci a umělci, ale také zástupci sportu. Mezi vyznamenanými jsou mimo jiné ti, kteří například v minulosti odmítli ocenění od Pavlova předchůdce Miloše Zemana. Podívejte se na celý seznam letošních vyznamenaných.

Řád Bílého lva

Nejvyšší české státní vyznamenání letos obdržela šestice lidí. Z rukou prezidenta Pavla jej převzali bývalý předseda federativní vlády České republiky a několikanásobný šéf Senátu Petr Pithart, donedávna předseda Ústavního soudu a exministr spravedlnosti Pavel Rychetský a také někdejší šéf tuzemské diplomacie a bývalý kandidát na prezidenta Karel Schwarzenberg.

Ocenění pak in memoriam obdrželi také váleční hrdinové. Řád Bílého lva vojenské skupiny od Pavla zamířil do rodiny velitele 311. československé bombardovací perutě britské Royal Air Force (RAF) během druhé světové války a brigádnímu generálovi Karlu Marešovi. Stejné vyznamenání bylo posmrtně uděleno československému vojákovi a cvičiteli Sokola Františku Pecháčkovi, který zahynul v koncentračním táboře Mauthausen. Ocenění za oba zemřelé vojáky převzali jejich příbuzní.

Řád Bílého lva in memoriam od hlavy státu obdržel také generál a politik Milan Rastislav Štefánik – vedle Tomáše Garriguea Masaryka a Edvarda Beneše další klíčová postava při vzniku Československa, ale také jedna z nejvýznamnějších postav Slovenska. Štefánik zahynul při leteckém neštěstí necelý půlrok od vyhlášení samostatného státu. Vyznamenání za něj převzal jeho prasynovec Peter Kaňka.

Řád Tomáše Garriguea Masaryka

Druhé nejvýznamnější státní vyznamenání zamířilo hned k devíti lidem. Řád pojmenovaný po prvním československém prezidentovi obdržel katolický kněz, teolog a filozof Tomáš Halík či zpěvačka a signatářka Charty 77 Marta Kubišová. Řád Tomáše Garriguea Masaryka putoval i ke Zdeně Mašínové, dceři hrdiny protinacistického odboje Josefa Mašína st. a sestře Ctirada a Josefa Mašínových.

Stejně jako Kubišová Chartu 77 podepsala i aktivistka Jarmila Stibicová a s disentem má svoji zkušenost také další oceněný, kterým je spisovatel a bývalý předseda Poslanecké sněmovny Milan Uhde. Druhý nejvýznamnější řád obdrželi i ředitel neziskové organizace Naděje Ilja Hradecký, socioložka a bioložka Hana Librová či někdejší aktivista a exposlanec Jan Šolc. Posmrtně se ocenění dočkal filozof a někdejší kandidát na prezidenta Jan Sokol.

Medaile Za hrdinství

Prezident Petr Pavel dále udělil několik Medailí Za hrdinství. In memoriam ji obdrželi českoslovenští piloti RAF Josef Bernat, Oldřich Doležal a Stanislav Zimprich, přičemž medaile putuje k příbuzným těchto válečných hrdinů. Stejné ocenění míří i k Jiřímu Pavlu Kafkovi, poslednímu žijícímu českému letci, který působil ve 311. československé bombardovací peruti zmiňované RAF.

Medaile Za hrdinství ovšem nebyla udělena pouze vojákům. Ocenění se dočkal například hasič Pavel Farka, stejně tak policisté Martin Salay a Jiří Štěpánek. Tak jako civilista Petr Jirout zachránili lidské životy.

Medaile Za zásluhy

Největší množství oceněných získalo právě Medaili Za zásluhy, ať už to bylo za vědeckou, sportovní, nebo kulturní činnost. Medaili Za zásluhy tak dostali například známí herci Jiří Bartoška, Miloň Čepelka, Viktor Preiss a Petr Kostka. Dále dokumentaristka Olga Sommerová, prozaička Eva Kantůrková, zpěvačka Ida Kelarová, autor knih pro děti Petr Sís, ilustrátor a autor komiksu Čtyřlístek Jaroslav Němeček, operní pěvkyně Magdalena Kožená, klavírní virtuóz Ivan Klánský, malíř František „Franta“ Mertl, in memoriam sochařka a grafička Květa Pacovská a také zpěvák a disident Vladimír Mišík. Ten před lety odmítl převzít medaili z rukou Pavlova předchůdce Miloše Zemana, až u nové hlavy státu tak učinil.

Stejně se v minulosti zachoval další z letošních oceněných, kterým je astronom Jiří Grygar. Ze zástupců vědy či lékařství pak Medaili Za zásluhy dostaly také vědkyně Hana Dvořáková a Věra Vávrová, ekolog Josef Fanta, pedagog a ředitel Kühnova dětského sboru Jiří Chvála, emeritní rektor Technické univerzity Liberec David Lukáš, architekt Miroslav Masák, geochemik Bedřich Moldan, zoolog Miloslav Nevrlý, odbornice na předškolní pedagogiku Eva Opravilová a in memoriam amerikanista Josef Jařab.

Z lékařské obce ocenění obdrželi neurochirurg Vladimír Beneš, imunoložka Helena Tlaskalová-Hogenová, onkologický specialista Marek Svoboda a přednosta Kliniky kardiologie IKEM Vladimír Staněk.

Dočkali se ale také zástupci sportu. Vyznamenání putovalo k mistryni světa v krasobruslení Evě Graham rozené Romanové, nejúspěšnějšímu českému horolezci Radku Jarošovi, horolezkyni Dině Štěrbové, motocyklovému závodníkovi Květoslavu Mašitovi a atletickému veteránovi Josefu Nečkovi.

In memoriam pak vyznamenání obdržel mimo zmiňovaných Josefa Jařaba a Květy Pacovské také nedávno zesnulý diplomat Martin Povejšil a československý legionář Josef Pešek, který se stal obětí komunistických represí.

Medaili Za zásluhy získali rovněž novinářka Božena Jirků, stavitel vodní elektrárny Dlouhé stráně Miroslav Kopřiva a také disident vězněný komunistickým režimem, chartista a později náměstek ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Jaroslav Jíra.

Tagy: