Ruský voják popsal zvěrstva Moskvy: Poslali nás na smrt, volal ze zajetí domů

Mladí ruští vojáci

Válka na Ukrajině: Jak vypadá průběh bojů? 2.3.2022

Ukrajinská civilní kontrarozvědka Služba bezpečnosti Ukrajiny zveřejnila další výpovědi zajatých ruských vojáků. Popisují v nich zvěrstva, která probíhají v jejich vlastní armádě. Důstojníci zabíjejí své zraněné vojáky a o jejich smrti neinformují jejich rodiny.

Ve videu, které publikovala civilní kontrarozvědka, mluví zajatý ruský voják o situaci ve své armádě.

„Poslali nás na smrt. Zraněné vojáky sami zabíjejí. Ani po týdnu žádné z rodin neposlali úmrtní list. Mrtvá těla ani nevyzvedávají, nekonají se žádné pohřby,“ popisuje. Ruští vojáci podle něj nevěděli, že byli vysláni do války. „Jsme potravou pro děla. Zabíjíme nevinné lidi,“ říká ve videu a neubrání se přitom slzám.

„Tohle není naše válka. Matky a manželky, seberte své manžely. Není důvod tady být,“ dodává zraněný voják, který ve videu sedí před ukrajinskou vlajkou.

Další z vojáků naléhal na Kyjev a Moskvu, aby evakuovali děti z válečné zóny. „Nikdo válku nechce," řekl. Podle Služby bezpečnosti Ukrajiny je průměrný věk ruských vojáků kolem dvaceti let.

Již před pár dny se na sociálních sítích objevila fotografie údajná konverzace jednoho ze zabitých ruských vojáků se svou matkou, která nevěděla, že je její syn ve válce. „Vše, co teď chci, je zabít se,“ napsal jí.

Tagy:
válka armáda voják Ukrajina Rusko Kyjev Ozbrojené síly Ruské federace