Mrazivé zprávy ruského vojáka: Mami, nejsem na cvičení, ale ve válce. Chci se oběsit

Mladí ruští vojáci

Válka na Ukrajině 1.3.2022

Místo vojenského výcviku ho čekala skutečná válka. Na sociálních sítích koluje fotografie, která zachycuje SMS konverzaci mezi ruským vojákem a jeho matkou. Krátce předtím, než mladý Rus padl v boji, se jí stihl svěřit s tím, že má strach a nejraději by se oběsil.

Matka se svého syna ptá, proč jí tak dlouho neodpovídá a zda-li se skutečně účastní výcviku. Na svou otázku dostává zdrcující odpověď. Ruský voják píše, že už není na Krymu, ale ve skutečné válce.

„A kde jsi? Tatínek se ptá, jestli ti může poslat balíček,“ stojí v další SMS zprávě, kterou matka napsala. Voják ale odmítá. „Jaký balíček, mami? Chci se leda tak oběsit,“ odpovídá jí.

Dále se matce snaží vysvětlit, co se přesně děje. „Mami, jsem na Ukrajině. Je tu skutečná válka. Mám strach, pálíme po všech, dokonce i po civilistech. Bylo nám řečeno, že nás budou vítat, ale oni se vrhají pod naší techniku a nenechají nás projet. Nazývají nás fašisty. Mami, je to pro mě velmi těžké,“ napsal voják. Fotografii zachycující jeho konverzaci s matkou zveřejnil na své stránce ukrajinský web 24tv.ua.

Rusko mlčí

Podle posledních informací ukrajinského generálního štábu přišlo Rusko od začátku útoku o 5 710 vojáků, 29 letadel a 29 vrtulníků, 198 tanků a 846 bojových vozidel pěchoty a další techniku. Ukrajinský generální štáb to uvedl s tím, že jde o odhad a uvedená čísla budou dál upřesňována. Ohlásil také, že do ukrajinského zajetí padly dvě stovky ruských vojáků.

Údaje ukrajinské armády není možné ověřit z nezávislých zdrojů. Moskva žádná čísla o ruských ztrátách zatím neuvádí.

Rusko naopak tvrdí, že ovládlo nebe nad celou Ukrajinou. Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov v pondělí večer uvedl, že ruské síly zasáhly 1 146 vojenských objektů, zničily mimo jiné 311 tanků a dalších obrněnců, 42 letadel, vrtulníků a další vojenskou techniku.

Tagy: