Ruskou armádu trápí nedostatek jídla. Konvoj mířící na Kyjev dočasně zastavil

Ruský voják trénující u hranic s Ukrajinou

Jaké jsou zprávy z bojové linie?

Postup ruské armády na Kyjev se v posledních 24 hodinách v podstatě zastavil. Důvodem je zřejmě řada logistických problémů, kvůli kterým se některé jednotky potýkají mimo jiné s nedostatkem jídla. Podle agentury Reuters to v úterý řekl nejmenovaný vysoce postavený americký bezpečnostní činitel. Dodal, že Rusům se stále nepodařilo zcela ovládnout nebe nad Ukrajinou a že Moskva v zemi nasadila asi 80 procent vojáků, které v týdnech před invazí shromáždila u hranic.

Podle uveřejněných satelitních snímků míří ze severu ke Kyjevu ruský vojenský konvoj dlouhý několik desítek kilometrů. Pozorovatelé se tak obávají dalšího vyhrocení útoků na metropoli, do níž se ruské armádě dosud přes četné pokusy nepodařilo ve větší míře proniknout. Britské ministerstvo obrany uvádí, že hlavní masa ruských jednotek zůstávala i v úterý 30 kilometrů severně od centra Kyjeva, a také hovoří o logistických problémech Rusů.

„Jedním z důvodů, proč se zdá, že se severně od Kyjeva zastavili, je to, že se Rusové seskupují, znovu to promýšlí a snaží se přizpůsobit překážkám, na které dosud narazili,“ řekl americký činitel.

„Samozřejmě důvodem je odpor, kterému čelí, a problémy s palivem a podporou, jakou mají. Také registrujeme signály, že mají problém krmit své vojáky, že mají nejen nedostatek benzínu, ale také jim dochází jídlo,“ popsal zdroj z Pentagonu údajné důvody váznoucího ruského postupu.

Nedostatek jídla a špatná morálka

Potvrdil rovněž tvrzení některých analytiků, podle nichž se ruská armáda potýká se špatnou morálkou části jednotek. „Domnívám se, že rovněž nejsou spokojeni s logistickými a zásobovacími překážkami, na které narazili,“ dodal. Bez bližších podrobností prohlásil, že někteří ruští vojáci se vzdali Ukrajincům bez boje.

Podle zdroje Reuters počínání ruských vojsk svědčí o tom, že se snaží co nejvíce zamezit ztrátám ve vlastních řadách, přičemž stejnou opatrnost lze pozorovat i při používání vzdušných sil. Svoje letadla totiž Rusové nechtějí vystavovat vysoce rizikovým situacím, řekl činitel a dodal, že USA mají důkazy, že v posledních dnech bylo zničeno hned několik ruských letounů.

Ruská armáda přes všechny problémy šestý den od zahájení invaze zesílila ostřelování ukrajinských měst, větší boje hlásí Mariupol a Charkov. Zaútočila také na televizní věž v Kyjevě. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu prohlásil, že ruské jednotky zůstanou na Ukrajině až do dosažení stanovených cílů.

Překročila běloruská vojska hranici?

Ukrajinská média uvádějí, že hranici překročila i běloruská vojska. Spojené státy ale podle zdroje Reuters takové náznaky nemají. Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko v úterý ohlásil posílení jižní hranice země s Ukrajinou dalšími vojenskými jednotkami, které podle něj mají být schopné „zmařit jakoukoliv provokaci“ či vojenské akce proti jeho zemi.

USA rovněž zatím nemohou potvrdit, že by Rusko na Ukrajině použilo vakuové bomby, jak tvrdí ukrajinská média. Podle nich těmito zbraněmi ruské síly zasáhly v pondělí sklad ropných paliv ve městě Ochtyrka na severovýchodě země.

Tagy: