Dva roky bez vody. Katastrofa, stěžují si obyvatelé Chlumu, chtějí připojit na obecní vodovod

Už dva roky jsou obyvatelé Chlumu bez vody. Obecní studna vyschla.

Jak se žije dva roky bez vody

Málokdo si dokáže představit, že přijde v kuchyni nebo v koupelně ke kohoutku, pustí ho a žádná voda neteče. V takové situaci už téměř dva roky žijí lidé z osady Chlum, což je místní část Kvasic na Kroměřížsku. Vyschla jim obecní studna, a teď mají jediné přání, aby je Kvasice připojily k obecnímu vodovodu.

„Toto musím každý den absolvovat. Každá konev má 50 kilogramů, jsem po těžkém úrazu a je to pro mě extrémně náročné,“ popisuje CNN Prima NEWS Ivan Foitl, jeden z obyvatel osady Chlum, zatímco tahá těžké barely, aby měl vodu. „Je to katastrofa, že za dva roky s tím nebyli schopni něco udělat,“ souhlasí další obyvatelka.

ČTĚTE TAKÉ: V cenách vody jsou v Česku obrovské rozdíly. Může za to i politický boj, upozorňují kritici

V osadě Chlum bydlí v jedenácti domech téměř čtyřicet lidí, včetně seniorů a malých dětí. Se životem bez vlastní vody se každá rodina vyrovnává po svém. „Takhle jsme si museli vyřešit vodu kvůli neschopnosti úřadů,“ říká Jiří Kubín a ukazuje na dvacetikubíkovou nádrž, do které chytá dešťovou vodu z celé střechy.

U Kubínů tedy v současnosti voda z kohoutku teče, ale jen díky tomu, že si filtrují dešťovou. „Byly nám dány nějaké sliby. Ale v podstatě, kdybych si neudělal to, co jsem udělal, tak jsme stále bez vody. Oni na to kašlou,“ zlobí se Kubín.

Lidé v osadě tak mají jediné přání. Aby je obec Kvasice, pod kterou Chlum patří, napojila na obecní vodovod. Starosta Kvasic Dušan Odehnal si kritickou situaci v Chlumu uvědomuje. A slibuje, že se už příští rok problém vyřeší. „Už máme stavební povolení. Vodovod je zařazen do plánu rozvoje Vodovodů a kanalizací Zlínského kraje, takže mohu říct, že na jaře začneme stavět,“ slibuje Odehnal. Vodovodní přípojka pro Chlum by podle něj měla být hotová do léta.

Tagy: