V cenách vody jsou v Česku obrovské rozdíly. Může za to i politický boj, upozorňují kritici

Kohoutek s vodou

Drahá voda

Vládní konsolidační balíček zahrnuje mimo jiné vyšší zdanění vodného a stočného. Daň z vody se posune z desetiprocentní do dvanáctiprocentní sazby. Do ceny pro koncového zákazníka se ale můžou promítnout i další položky, v různých regionech proto zdražení na odběratele dopadne s různou intenzitou. Podle kritiků může za mnohdy značné rozdíly v ceně i politický boj.

Za vodu platí každý. Mezi regiony jsou ale obrovské rozdíly. Například mezi Klatovy a Jihlavou je rozdíl v ceně za kubík téměř padesát čtyři korun. Do odlišných cen vody mezi regiony promlouvají i různé modely provozování vodárenského byznysu. Ne všechna města si totiž řeší prodej vody ve své vlastní režii. Mnohá z nich si na to najímají soukromé firmy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Památky, restaurace či život místních. Nový pořad Prima město vás provede po českých obcích

Jedním z nich je například Opava, kde soukromá firma provozuje a vlastní celý vodárenský byznys. „My si cenu nemůžeme určit sami, jsme regulováni a kontrolováni. Cenu dáváme do vzorce, který se řídí legislativou a výměrou ministerstva financí. V případě, že dojde ke změně DPH, přidáme k ceně příslušnou úroveň daně,“ sdělil CNN Prima NEWS mluvčí Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava Marek Síbrt.

Hned ve vedlejším okrese na Ostravsku spravuje trubky, úpravny vody a čističky svazek obcí. Soukromá firma zajišťuje provoz a prodej. Ačkoliv ostravský provozovatel vodohospodářské sítě odebírá vodu od opavské firmy, její cena je o téměř dvacet korun nižší. Mluvčí společnosti se odmítla redakci na kameru vyjádřit.

Za cenou stojí politický boj, říkají kritici

Podle kritiků je snížená cena nástrojem politického boje vládnoucích politiků. „V současné době to vypadá velmi dobře pro Ostravu, ale ta cena je v podstatě uměle držena dole. Po volbách se to obrátí a cena poletí nahoru,“ sdělil redakci Radek Novotný, spoluzakladatel projektu Pravda o vodě.

Méně závislými na cizím kapitálu jsou v Bruntále. Tam jsou spolu s dalšími obcemi „svými pány“. „Veškerý zisk a odpisy, prostě veškeré prostředky, které získáme, používáme na obnovu infrastruktury. Obce si nevyplácejí žádné dividendy,“ uvedl ředitel Vodovodů a kanalizací Bruntál Jaroslav Jouza.

Voda v případě zvýšení DPH může zdražit o korunu až dvě na kubík. Další zdražení však mohou přinést stoupající ceny elektřiny.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kam s dětmi? Nové školy vznikají pomalu, papírování trvá i deset let. Výstavba pak dva roky

Tagy: