Krutý trest za sledování seriálu: Mladíci v KLDR dostali 12 let nucených prací, odhalilo video

Asijská redakce stanice BBC získala záběry, které podle ní pocházejí ze Severní Koreje a ukazují veřejné oznámení výše trestu pro dva 16leté chlapce za sledování jihokorejských televizních pořadů. To je v totalitní KLDR zakázáno, stejně jako veškerá produkce jihokorejského zábavního průmyslu. Chlapci dostali 12 let nucených prací, uvádí BBC.

Na zveřejněných záběrech jsou chlapci vidět se spoutanýma rukama ve spodní části velkého amfiteátru, v jehož tribunách sedí stovky dětí v tmavých kalhotách a bílých košilích. Před nimi je u stolů usazeno několik činitelů. Odsouzenou dvojici v šedých uniformách s oholenými hlavami kdosi napomíná, že se „hluboce nezamysleli nad svými chybami“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: KLDR testovala systém jaderných podvodních dronů. Kim Čong-un zesiluje tlak na Západ

Podle BBC jde vzhledem k uzavřené povaze státního režimu o vzácné záběry, které jsou pravděpodobně z roku 2022. Reportérům je poskytla organizace South and North Development, která spolupracuje se severokorejskými uprchlíky. Snímky byly podle informací BBC v Severní Koreji distribuovány s cílem utvrdit ideologickou výchovu a odradit občany od sledování videí, které severokorejský režim označuje za dekadentní.

„Zničili si vlastní budoucnost,“ zní na záběrech

Stanice BBC zveřejnila záběry z procesu bez zvukové stopy. Má je však doprovázet komentář v duchu severokorejské státní propagandy. „Kultura prohnilého loutkového režimu se rozšířila i mezi náctileté,“ uvádí hlas v odkazu na Jižní Koreu. „Je jim jen 16 a zničili si svou vlastní budoucnost,“ pokračuje. Hlasatel zároveň uvedl celá jména obou odsouzených včetně jejich adres.

Úřady dříve mladistvé odsouzence posílaly do pracovních táborů namísto do vězení, většinou maximálně na pět let, připomíná BBC. V roce 2020 režim přitvrdil a za sledování či distribuci jihokorejské kultury zavedl i možnost trestu smrti.

Jeden z uprchlíků ze země dříve stanici vylíčil, že musel sledovat popravu 22letého muže, jenž byl obviněn z poslechu jihokorejské hudby a sdílení tamních filmů s přítelem. „Když sledujete americký seriál, můžete se z toho dostat úplatkem. Ale když sledujete jihokorejský pořad, zastřelí vás,“ popsal stanici další emigrant.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nemáme v úmyslu vyhnout se válce, Jižní Korea je nepřítel číslo jedna, řekl vůdce KLDR

Tagy: