Rodiny na Zlínsku přišly o pitnou vodu. Trpíme už dva měsíce, kritizují přístup obce

Lidé na Zlínsku jsou už dva měsíce bez vody.

Lidé na Zlínsku jsou dva měsíce bez vody

V zoufalé situaci se ocitly dvě rodiny z Trnavy u Zlína. Už dva měsíce jsou bez vody. Studny, ze kterých ji čerpaly, zůstaly prázdné. Podle rodin za to může stavba kanalizace v obci.

Dva domy, dvě rodiny a celkem jedenáct lidí, včetně malých dětí. Ti všichni od začátku září zažívají, jaké to je, když z kohoutku neteče voda. „Už nás to nebaví, trvá to dlouho,“ řekl spolumajitel nemovitosti Tomáš Sovják.

Pitnou vodu obě rodiny získávají z přistavené cisterny. Když se chtějí umýt, musejí k příbuzným do vedlejší vesnice. „Nemyslela jsem si, že se v 75 letech budu jezdit koupat po druhých dědinách,“ řekla spolumajitelka domu Jana Sovjáková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Průšvih v Praze 12. Fontána vysála peněženky občanů, ztratila se v ní voda na několik bazénů

Obě rodiny jsou přesvědčeny, že za prázdné studny může stavba kanalizace, která před jejich domy začala právě před dvěma měsíci. Odborníci rodinám sdělili, že řešením by bylo prohloubení studní o několik metrů. To by ale stálo přibližně 150 tisíc korun. Otázkou je, kdo tyto peníze zaplatí.

I vedení obce připouští, že prázdné studny mohou souviset s výstavbou kanalizace. Než ale přijme za situaci případnou zodpovědnost, potřebuje prý znalecký posudek hydrogeologa. „Z lidského hlediska jsme usoudili, že by bylo radno těmto lidem pomoci. Chtěli jsme přispět finančním darem na tyhle práce,“ popsal starosta Trnavy Petr Štěpánek s tím, že se zatím dohodli na 40 tisících korun.

Podle poškozených rodin je ale takový příspěvek málo. „To je směšná částka,“ řekl Sovják. Starosta chce s oběma rodinami znovu jednat. Všichni si uvědomují, že zůstat bez vody i během zimy, je ten nejčernější scénář.

Tagy: