Průšvih v Praze 12. Fontána vysála peněženky občanů, ztratila se v ní voda na několik bazénů

Jedno z náměstí na Praze 12 je velmi problematické.

Nepovedená stavba fontány

Jedno z nejdražších náměstí na pražských sídlištích v Modřanech vysává peněženky tamních obyvatel. Na ploše s kontroverzní architekturou za to mohou obyčejné fontány. Za jejich roční provoz zaplatila radnice stovky tisíc korun. Spotřeba vody tam totiž oproti minulým letům vzrostla zhruba padesátinásobně.

Kritika se na náměstí na sídlišti v Praze 12 snesla už v minulosti kvůli strmému sklonu, ve kterém je postaveno. Vozíčkáři po něm stěží vyjedou. S nepochopením se pak setkaly také netradiční sedací komplexy ze zbylého stavebního materiálu, které byly prohlášeny za umělecké dílo, aby tu mohly zůstat. Teď se na náměstí objevil další průšvih, a to fontány, ve kterých se doslova ztrácí voda.

ČTĚTE TAKÉ: Tři kostky cukru v pražských Modřanech: Nová radnice neslouží jen úředníkům

V roce 2021 byla spotřeba 72 kubíků vody. O rok později už 152 kubíků. Ovšem teprve za posledních 12 měsíců to fontány pořádně roztočily. Radnice za jejich provoz zaplatila částku, která se rovná více než 7 000 kubíkům vody, což je zhruba 50krát více než předtím. Jak je to možné?

„V případě, že vodotrysk vyvěrá vysoko nad zem, do toho foukne vítr a rezervoár je většího průměru, tak voda stříká mimo něj, a tím se dokola spíná automatické dopouštění vody,“ vysvětloval realizátor vodních prvků Martin Student. Ovšem při větších poryvech se trysky vypínají. A tak atrakce běží málokdy. „V některých dnech vůbec nefungovala, takže si nemyslím, že by tady měl být větší únik vody,“ potvrdil jeden z místních občanů.

Za extrémní spotřebu vody by podle odborníka mohl i vadný měřák, prasklé potrubí nebo zásobník. Na radnici se každopádně budou muset praštit přes kapsu, ve které jsou samozřejmě veřejné peníze. Místo loňských 15 teď mají platit 780 tisíc korun.

A to je dost, aby se spotřebou fontán zabývali. „Musí prověřit, co se stalo,“ uvedla zastupitelka Prahy 12 Eva Tylová (Piráti). „Máme najatou společnost, která se má o fontánu starat a teď zjišťujeme pochybení. Budeme vymáhat náklady, které vznikly,“ doplnil starosta městské části Vojtěch Koss (ODS). Spotřeba vody by tady totiž naplnila několik plaveckých bazénů.

Tagy: