Dvořák: Jednání o eurokomisaři jde mimo mě. Snad bude náš furiantský postoj fungovat

Martin Dvořák v Partii (25. 6. 2023)

Martin Dvořák, Radim Fiala

Vyjednávání s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou má v gesci premiér Petr Fiala (ODS). Nemám všechny informace o průběhu, přiznal ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v nedělní Partii PLUS na CNN Prima NEWS. Vláda nakonec nominovala ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (STAN) jako svého kandidáta na post evropského komisaře, von der Leyenová si nicméně v dopise řekla o dva kandidáty, včetně ženy. „Nejsem z toho vůbec moudrý, v tom případě to vypadá – se vší úctou k vám, pane ministře – že jste zbytečný ministr,“ reagoval na informaci místopředseda opozičního hnutí SPD Radim Fiala.

„Jako Starostové jsme přišli s návrhem, který – myslím – nikoho nepřekvapil. Zkrátka jsme reflektovali to, co nám celostátní výbor doporučil, tedy dva nominanty, které jsme předložili panu premiérovi už někdy 14. června. Vláda většinovým způsobem rozhodla, že budeme nominovat jenom jednoho. My to respektujeme. Jsme rádi, že aspoň jedno jméno prošlo,“ popsal Dvořák v Partii PLUS zákulisí vyjednávání o eurokomisaři za hnutí STAN.

Zdůraznil, že i když je ministrem pro evropské záležitosti, v tomto případě rozhoduje především vláda, konkrétně premiér Petr Fiala. Sám si není jistý, jak probíhá vyjednávání s Ursulou von der Leyenovou, která si přála dvě jména, a to včetně ženské nominantky. V případě České republiky se tak jedná o europoslankyni Danuši Nerudovou (STAN).

„Byl bych raději, kdybych těch informací měl více, ale přes několikerý dotaz jsem vždy dostal odpověď: ‚Ano, pracujeme na tom, neobávej se, všechno běží, jak má.‘ Nemám to čím potvrdit, ale mohu jen doufat, že náš trošku furiantský postoj bude fungovat a že se to podaří,“ dodal Dvořák na CNN Prima NEWS na dotaz, zda vládní kabinet bude nadále bojovat o to, aby měl jediného nominanta, tedy Jozefa Síkelu. Podotkl, že na sílu tlačené kvóty za něj nejsou dobrým řešením.

Kandidáti? Ať jsou podle kvality, ne pohlaví

K jeho slovům se vyjádřil druhý host ve vysílání, poslanec hnutí SPD Radim Fiala. „Vůbec z toho nejsem moudrý. V tomto případě to vypadá – a teď mi to se vší úctou k vám, pane ministře, promiňte – že jste zbytečný ministr. V podstatě o tom nemáte informace, to je velmi zvláštní,“ nechal se slyšet opoziční politik na CNN Prima NEWS.

„Chtěli, abychom navrhli ženu a muže? Jestli tam budou tři kvalitní ženy, tak ať tam jsou tři kvalitní ženy. A když tam budou tři kvalitní muži, ať tam jsou tři kvalitní muži. Neměli bychom to vztahovat na to, jestli je někdo muž nebo žena. Měli by tam být především kvalitní lidé,“ podotkl Fiala k požadavku von der Leyenové, která by stála o genderově vyváženou Evropskou radu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Co přesně požaduje von der Leyenová u seznamu kandidátů na eurokomisaře? Přečtěte si její dopis v tomto článku.

Tagy:
STAN Partie pořady CNN Prima NEWS Partie Terezie Tománkové SPD Martin Dvořák Radim Fiala Partie PLUS ministr pro evropské záležitosti