Von der Leyenové nestačí nominace Síkely. Požaduje další jméno, píše o ženské kandidátce

Europoslanci ve Štrasburku rozhodnou, zda von der Leyenová setrvá v čele Evropské komise.

Kandidátem vlády na příštího eurokomisaře je ministr průmyslu Síkela

Šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová ve čtvrtek v doručeném dopise žádá o předložení jmen dvou kandidátů na eurokomisaře za každou zemi do 30. srpna, uvedl český úřad vlády na síti X. Podle informací CNN Prima NEWS konkrétně žádá o nominaci ženy. Kabinet přitom ve středu rozhodl, že do komise navrhne pouze jednoho kandidáta, ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (za STAN). O rozhodnutí vláda informovala kabinet šéfky EK ještě v době svého středečního zasedání. Požadavku von der Leynové se vysmál europoslanec Alexandr Vondra: „Deset let zastupovala ČR v EK žena, tak je nyní na místě, aby to byl muž.“

Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu odmítl, že by měl od von der Leyenové požadavek, aby země nominovala muže i ženu. Nepochybně bude tendence, aby byli muži a ženy v komisi zastoupeni rovnoměrně, což je přirozené a správné, dodal. „Teď jsme se dohodli, že z hlediska kandidátů, jejich kompetencí, zkušeností a šancí na získání portfolia je nejlepší strategie, když budeme mít jednoho,“ řekl.

ČTĚTE TAKÉ: Jermanová kritizuje kandidaturu Síkely na eurokomisaře. Nominovat se měla i žena, zní ze STAN

O nominaci dvou kandidátů s ohledem na dřívější rozhovory se šéfkou komise usilovali vládní Starostové a nezávislí (STAN). Vládě navrhovali kromě Síkely také europoslankyni Danuši Nerudovou. „Jsem rád, že jeden z našich nominantů získal podporu koalice, byl bych raději, kdyby ji získali oba,“ uvedl ve středu předseda STAN a vicepremiér Vít Rakušan. Bylo by to podle něj výhodnější při vyjednávání.

Úřad vlády na síti X uvedl, že ve čtvrtek obdržel dopis von der Leyenové, ve kterém děkuje za zvolení do dalšího období v čele EK. „Dopis obsahuje i přání na předložení dvou jmen kandidátů na eurokomisaře za každou zemi do 30. srpna. Česká vláda plně v souladu s platnými smlouvami včera (ve středu) rozhodla o nominaci ministra Síkely,“ uvedla Strakova akademie. Doplnila, že o tom informovala kabinet šéfky EK ještě v době zasedání vlády.

V dopise, který má redakce CNN Prima NEWS k dispozici, von der Leyenová žádá o nominaci ženské kandidátky. „Stejně jako v minulé komisi mám v úmyslu předložit sbor komisařů, ve kterém bude rovné zastoupení žen a mužů. V této souvislosti a v souladu s vašimi vnitrostátními pravidly bych vás ráda požádala, abyste navrhli dva kandidáty, včetně jedné ženy,“ napsala šéfka EK Fialovi.

Vondra: ČR von der Leyenové nemusí vyhovět

Úřad vlády podotkl, že dosud se vyjádřilo 11 ze 27 zemí a ve všech případech dostal nominaci jen jeden kandidát. Každý ze členských států EU má v komisi jednoho zástupce. Německo zastupuje von der Leyenová, Estonsko pak bývalá premiérka Kaja Kallasová, která získala podporu prezidentů a premiérů zemí EU pro pozici šéfky unijní diplomacie.

Proti požadavku von der Leyenové se na sociální síti X vymezil europoslanec Alexandr Vondra (ODS). „Neexistuje žádná právní povinnost, aby ČR nominovala dvě osoby. Je to jen přání autorky dopisu. A pokud usiluje o genderovou rovnováhu v EK, tak je zcela přirozené respektovat rovnováhu u národních nominací. Deset let zastupovala ČR v EK žena, tak je nyní na místě, aby to byl muž,“ napsal Vondra.

Podle šéfky poslanců ANO Aleny Schillerové dopis zpochybňuje, že by byl Fiala v těsném kontaktu se šéfkou EK ohledně silného portfolia pro ČR. „Nic míň, než prostý počet kandidátů za Česko, už vyjednat nejde. Světový lídr z ODS nedokázal ani to,“ napsala na síť X.

Von der Leyenová po zvolení potvrdila, že bude po zemích žádat jména dvou kandidátů, muže a ženy, aby si mohla vybrat a následně měla v komisi rovnocenné zastoupení obou pohlaví. Jedinou výjimkou je podle ní případ, kdy země nominuje kandidáta, který už eurokomisařem je. Slovensko už například opětovně nabídlo zkušeného Maroše Šefčoviče, Lotyšsko pak Valdise Dombrovskise.

S novým jménem přišla například finská vláda, která nominovala dlouholetou europoslankyni Hennu Virkkunenovou. Švédsko vysílá do Bruselu současnou ministryni pro evropské záležitosti Jessiku Rosswallovou, Irsko pak bývalého ministra financí Michaela McGratha a Slovinsko někdejšího šéfa slovinského Účetního dvora Tomaže Vesela.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: USA posílí jen oslabením spojenců, míní Robejšek. Omezí-li Trump pomoc Ukrajině, Evropa následuje

Tagy: