Dvořák: Migrace? Výkřiky o znásilňování jsou bubák. Žijete na jiné planetě, vzkázala Jermanová

Martin Dvořák a Jaroslava Pokorná Jermanová

Dvořák a Jermanová o migračním paktu

Kolem migračního paktu panuje obrovská vlna hysterie. Kdykoli se blíží volby, téma migrantů se objeví jako největší bubák. V nedělní Partii na CNN Prima NEWS to řekl ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Jeho slova rozčílila poslankyni Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO). „Žijete na jiné planetě. Že teď bezpečnostní problémy nemáme, neznamená, že je nebudeme mít v budoucnu. Vy nevidíte, co se děje v Německu, Belgii nebo ve Francii?“ zeptala se Dvořáka.

„Pamatuji si výkřiky, jak nám budou migranti znásilňovat ženy a děti. Kdykoli se blíží volby, téma migrantů se objeví jako největší bubák. V Česku přitom žádný zásadní problém s migrací nemáme,“ řekl Dvořák ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vládnout s ODS? To by nebyl problém. Na jméno to ale nepřiznáme, naznačují z ANO

„Stejně tak panuje obrovská vlna hysterie kolem migračního paktu. Je to zneužívání situace a vytváření atmosféry strachu před něčím, co ve skutečnosti zdaleka tak dramaticky nehrozí. Výborně se to ale hodí do politického boje. Máme tady nějaký zásadní problém s No-go zónami nebo s přebytkem migrantů z Afriky a z Blízkého východu? Nemáme, protože oni do Česka moc nechtějí,“ dodal ministr pro evropské záležitosti.

Jermanová na slova Dvořáka reagovala následovně: „Při vší úctě, pane ministře, mi přijde, že žijete na jiné planetě. Asi jste zamrzl v nějakém svém idealistickém světě. Vy nevidíte bezpečnostní problémy, které mají v Německu, Belgii nebo ve Francii? Zaplaťpánbůh, že těch migrantů tady nemáme tolik, což je výsledek politické práce ANO v minulé a předminulé vládě. Ty dveře jsme drželi zavřené a vy je prostřednictvím migračního paktu otevíráte.“

Kritika migračního paktu podle ní není žádným strašením. „Že teď bezpečnostní problémy nemáme, neznamená, že je nebudeme mít v budoucnu. Mám malé dítě a přiznám se, že opravdu nechci, aby to tady vypadalo jako v Bruselu,“ doplnila Jermanová. Podle ní vláda přístupem k migračnímu paktu ohrozila bezpečnost České republiky.

PŘEHLEDNĚ: Migrační pakt stručně a jasně. Co obsahují hlavní body schváleného balíčku?

Tagy: