Ministr Dvořák: Lepší zaplatit, než tu mít nechtěné běžence. Řeči o stopnutí migrace jsou lži

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN)

CO NA TO MINISTR (17)

Migrace je přirozený fenomén, kdo tvrdí, že ji zastaví, je lhář. V pořadu Co na to ministr na CNN Prima NEWS to prohlásil ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Podle něj má schválený migrační pakt své chyby, ale zařídí výhodnější situaci, než je nyní. Zaplatit je podle Dvořáka lepší, než přijmout nechtěné běžence. Kritické výroky opozice k paktu označil za odpudivé. Zdůraznil, že vláda premiéra Petra Fialy (ODS) při jednání o podobě smlouvy dodržela pozici schválenou předchozím kabinetem Andreje Babiše (ANO). Expremiérovi má proto jeho kritická slova „velmi za zlé“.

„Vystrašit obyvatele a postavit se do čela jejich ochránců je jednoduché, když žádné nebezpečí nyní nehrozí. Je to jednoduchý politický program a mám to panu poslanci Babišovi velmi za zlé,“ prohlásil Dvořák. Vláda navíc podle něj dodržela rámcovou pozici Česka k migraci, kterou schválila ještě Babišova vláda.

ČTĚTE TAKÉ: Rakušan podcenil situaci a nahrál dezinfo scéně, kritizují členové pětikoalice kvůli migraci

V té se podle Dvořáka píše, že „Česko může podpořit povinný flexibilní solidární mechanismus“. Úmluva také obsahuje, že se země staví proti návrhům o povinné redistribuci osob. Schválený migrační pakt ale prý povinné kvóty nezahrnuje.

„My jsme beze zbytku dodrželi zadání, které nám přenechala Babišova vláda, a proto považuji za nemravné, nečestné a odpuzující, když opozice říká, že jsme něco udělali špatně,“ sdělil Dvořák. Slova předsedy hnutí ANO označil také za odporná.

„Rakušan s Fialou vyměnili naši bezpečnost a kulturu za neřízenou migraci, zvýšení kriminality a rozklad společnosti, jak se to děje v některých západních zemích,“ uvedl například Babiš. Migrační pakt také označil za největší ohrožení Evropy.

Lepší zaplatit, než tu mít nechtěné běžence, míní Dvořák

Podle Dvořáka má schválená verze migračního paktu spoustu chyb a ani česká vláda s jeho finálním zněním prý nebyla nadšená. Oproti původnímu znění dohodnutému při českém předsednictví v Radě Evropské unie se prý změnily zejména parametry vnější ochrany hranic. „V každém případě a bez diskuzí ale zařídí mnohem lepší stav než ten, který máme nyní,“ řekl.

Přijde mu zároveň fér, že státy, které migranty nepřijmou, za to pošlou odpovídající finanční částku. „Je to lepší řešení, než v Česku mít nechtěné migranty,“ poznamenal ministr.

Ministr pro evropské záležitosti ve vysílání CNN Prima NEWS také zdůraznil, že migrace je přirozený fenomén. „Pokud někdo tvrdí, že zastaví migraci, tak je lhář. To se udělat nedá,“ uvedl Dvořák s tím, že se lidstvo vždy pohybovalo za lepšími podmínkami. Zároveň ale dodal, že Evropa není bezedná, a proto musí udělat vše, aby množství příchozích běženců zredukovala.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Deportace migrantů váznou. Ničí své dokumenty, někteří si neváhají i poleptat ruce kyselinou

Tagy: