Papež: Egypt je bezpečná destinace. Teroristický útok ale může nastat kdekoliv, i v Praze

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež

360° 27.10.2023

Egypt je v rámci regionu bezpečná destinace, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR. Zároveň ale varoval, že situace je výbušná na celém světě a teroristický útok může nastat kdekoliv, podle něj i v Praze nebo třeba v Londýně.

V noci na pátek zasáhla raketa zdravotnické zařízení v Egyptě. Podle izraelského ministerstva zahraničí šlo o střely, které vypálili jemenští šíitští povstalci Húsíové. Mířit měly na Izrael. Z letoviska Taba u Rudého moře proto cestovní kancelář Čedok evakuovala zhruba 500 lidí.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže je ale Egypt v zásadě bezpečným místem. „V rámci severu Afriky a Středního východu jde o bezpečnou destinaci. Letoviska, jako je Hurghada a další, která jsou hodně na jihu, jsou velmi vzdálená od ohniska sporu a také mimo dolet střel, které se v konfliktu používají,“ popsal Papež v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Laserová superzbraň, o které kolují mýty. Co vše dokáže obávaný izraelský Iron Beam?

Zároveň však varoval, že žádný útok nelze nikdy úplně vyloučit. „Teroristický skutek může nastat v Paříži, Londýně, Praze i Egyptě. Situace je výbušná po celém světě, ale v rámci klasického bezpečí jsou letoviska určitě bezpečná,“ řekl Papež.

Taba se nachází přes 200 kilometrů daleko od Pásma Gazy. Podle mluvčího ministerstva zahraničí Daniela Drakea si dopad rakety vyžádal šest zraněných. Nejsou mezi nimi žádní cizí státní příslušníci, tedy ani nikdo z Česka.

Češi z Egypta odletěli ve třech letadlech společnosti Smartwings. Jedno přistálo v Brně, další dvě zamířila do Prahy. Z bezpečnostních důvodů letadla cestující nevyzvedla na letišti v Tabě, ale v Šarm aš-Šajchu.

Tagy:
Afrika Izrael Egypt Jan Papež teroristický útok Praha Čedok Rudé moře Střední východ Ministerstvo zahraničních věcí České republiky rekreační středisko Asociace cestovních kanceláří České republiky Taba