Nechtěli jsme jet, ale nevyměnili nám pobyt. Češi se z Egypta musejí vrátit i den po příletu

Někteří z Čechů v Egyptě se snažili získat za zájezd náhradu i několik týdnů.

Evakuace Čechů z egyptského letoviska

Někteří ze stovek Čechů, kteří se musejí kvůli zásahu rakety vrátit z letoviska Taba v Egyptě do domoviny, se pokoušeli kvůli obavám o bezpečnost získat za zájezd náhradu i několik týdnů dopředu. Jak popsali pro CNN Prima NEWS, cestovní kancelář Čedok jim však nevyhověla. Teď je čeká několikahodinová cesta autobusem a následný let do Česka, pro některé i pouhý den po příjezdu do oblasti. Cestovní kancelář nyní řeší logistiku bezpečného návratu turistů, později je bude kontaktovat kvůli možným náhradním řešením, doplnila mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

Někteří z českých turistů měli cestovní kancelář žádat o výměnu zájezdu již krátce po opětovném rozhoření palestinsko-izraelského konfliktu. „Přiletěli jsme v noci. Budeme čekat na transfer do Šarm aš-Šajchu, který je asi 200 kilometrů daleko. Pojedeme tam, nastoupíme do letadla a poletíme nejspíše do Brna. Náhradu za zájezd jsme požadovali už tři týdny zpátky, chtěli jsme letět jinam. Viděli jsme, jak tady situace vypadá. Cestovní kancelář nám ale řekla, že by požadovala stoprocentní poplatek,“ sdělila jedna z českých turistek pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další projev antisemitismu? Táhněte, odbyl pražský výčepní Židy, kteří žádali pivo

Podobné zkušenosti popsali i další. „Je jasné, že se bojíme. Ale chtěli jsme vyměnit zájezd. V tom nám nevyhověli. Teď pro nás poslali letadla a musíme letovisko opustit. Včera jsme přiletěli,“ vylíčila další Češka na předčasně ukončené dovolené.

Čedok: Klienty zkontaktujeme s náhradním řešením

V oblasti je podle informací cestovní kanceláře přes 500 jejích klientů. Čedok počítá, že se s nimi domluví na náhradním řešení, v současnosti však zařizuje logistiku jejich přesunu do České republiky. Pro své klienty vypraví celkem tři repatriační lety. „V první řadě řešíme logistické věci, aby se lidé dostali zpátky do Česka. Potom je budeme kontaktovat kvůli náhradním řešením. O jejich podobě nebylo ještě rozhodnuto, ale půjde o částečné vrácení peněz u těch, kteří na dovolené nějakou dobu byli, a u některých budeme hledat jiné řešení. Rozhodli jsme, že předčasně ukončíme zájezdy v tomto letovisku. O tom, jak budeme situaci dále řešit, se rozhodneme následovně,“ shrnula pro CNN Prima NEWS mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

Situaci koordinují pracovníci cestovní kanceláře na místě i v Česku. „Během odpoledne nebo v podvečerních hodinách by měly lety odlétat do České republiky. Na místě máme čtyři delegáty, ale i celou řadu dalších partnerů, kteří nám se zajištěním destinace pomáhají. Jsme v kontaktu i s ministerstvem zahraničních věcí a pochopitelně je zapojena celá naše centrála a call centrum v Ostravě,“ doplnila Pavlíková. Dva lety by se měly vypravit do Prahy a jeden do Brna.

Dopad rakety souvisí s palestinsko-izraelskou válkou

Mezi zraněnými po dopadu rakety v Tabě nejsou podle mluvčího ministerstva zahraničí Daniela Drakea cizí státní příslušníci, tedy ani Češi. „Podle egyptských médií, a potvrzeno i našimi zdroji, mělo být zraněno šest osob,“ řekl Drake.

Podle egyptských médií výbuch ve městě souvisel se současnou válkou mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás. Taba se nachází přes 200 kilometrů daleko od Pásma Gazy.

Více o poloze letoviska a okolnostech dopadu rakety se dozvíte ve videu v úvodu článku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Chladnokrevná likvidace tří teroristů z Hamásu. Izrael ukázal fungování obávané jednotky

Tagy:
dovolená Izrael lidé Egypt evakuace Hamás cestovní kancelář Čedok zájezd Ministerstvo zahraničních věcí České republiky rekreační středisko Šarm aš-Šajch Taba