Eichler: Jurečka byl moc vstřícný ke koalici. Hladík tlačil ekologická témata, řekl Kopeček

Komentátor Patrik Eichler

360°, Pavla Pivoňka Vaňková, Margita Balaštíková, Alexandr Vondra, Marek Výborný, Patrik Eichler, Lubomír Kopeček - 18.10. v 22:26

Marian Jurečka prohrál, protože je lidovci považován za kandidáta, který je příliš vstřícný koaličním partnerům. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl komentátor a ředitel Masarykovy demokratické akademie Patrik Eichler. Politolog Lubomír Kopeček doplnil, že za nezvolením Petra Hladíka jako 1. místopředsedy zase mimo jiné stojí jeho prosazování radikálních ekologických témat.

„Marian Jurečka prohrál ze stejných důvodů jako před pěti lety, protože je lidovci považován za kandidáta, který je příliš vstřícný koaličním partnerům, se kterými lidová strana vládne,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Eichler.

ČTĚTE TAKÉ: Předsedou lidovců je Marek Výborný. Z pozice 1. místopředsedy mu záda bude krýt Bělobrádek

Doplnil, že pokud se zvolením Marka Výborného jako nového předsedy KDU-ČSL dojde k nějaké změně, bude to v ostřejším vystupování. „Bude více říkat, co se lidovcům nelíbí nebo jak by postupovali jinak v případě, že by měli větší sílu,“ popsal Eichler.

Hořké zklamání na srazu lidovců zažil i ministr životního prostředí Petr Hladík. I přesto, že byl jediným kandidátem na 1. místopředsedu, nezískal dostatek hlasů. Krýt záda Výbornému tak nakonec bude Pavel Bělobrádek.

Za neúspěchem ministra stojí podle politologa Kopečka hned několik faktorů. „Hodně tlačí, řekl bych až téměř radikálně ekologická témata, která některé straníky lidovecké strany dráždí,“ popsal Kopeček. Jako příklad zmínil výkup PET lahví, což podle něj není pro řadu lidoveckých starostů přijatelná věc.

„Další věc je, že je brán jako poměrně silná ambiciózní postava, která je řekněme z hlediska vystupování trochu egoistická v rámci své kariéry,“ myslí si Kopeček. Dodal, že pochyby, že pozici získá, byly zjevné už před hlasováním.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiasko a blamáž, zuří opozice kvůli digitalizaci. Havlíček mluví o „hnízdě Pirátů“

Tagy: