Fiasko a blamáž, zuří opozice kvůli digitalizaci. Havlíček mluví o „hnízdě Pirátů“

Karel Havlíček (ANO), Radim Fiala (SPD), Tomio Okamura (SPD) a Jana Mračková Vildumetzová (ANO) na snímku z roku 2023

Fiasko a blamáž. ANO ostře kritizuje vládní plány s digitalizací

Fiasko a blamáž, reaguje opozice na rozhodnutí vlády zastavit digitalizaci stavebního řízení a zahájit projekt od začátku. Škody prý půjdou do desítek miliard. Za to by měl být podle opozice někdo potrestán. Ministerstvo pro místní rozvoj už plánuje Bartošovu digitalizaci prověřit hloubkovým auditem.

Měla to být revoluce ve stavebním řízení. Teď už je jasné, že velká část projektu bývalého ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) míří k ledu. Opozice se ptá, kdo zaplatí škody. „Máme přímé škody v řádech stovek milionů korun, nepřímé v řádech desítek miliard korun, protože se pochopitelně jedná o ochromený stavební sektor, škody budou na HDP,“ uvedl poslanec Karel Havlíček (ANO) pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Lidovci se chtějí zbavit Zdechovského. Podle straníků dluží peníze za kampaň. Je to lež, tvrdí

Opozice viní z nepovedené digitalizace stavebního řízení celou vládu. Za vzniklé škody by měl podle ní někdo nést i trestní odpovědnost. „Zatím to na nás dělá dojem, že si vytvořili svoje hnízdo Piráti, a to dokonce takové, že bylo izolované od ostatních pracovníků z ministerstva pro místní rozvoj,“ zmínil Havlíček.

„Fialova pětikoalice chce, aby škody zaplatili občané, proto jsem říkal před několika měsíci, aby byla přijata přímá trestní a hmotná odpovědnost,“ přidal šéf SPD Tomio Okamura pro CNN Prima NEWS.

Kabinet prý odpovědnost vyvozovat bude, ale až po auditu, který na ministerstvu pro místní rozvoj zadá. „Měl by odpovědět na to, jestli opravdu došlo k nějakému takovému jednání,“ uvedl nový ministr Petr Kulhánek (za STAN) pro CNN Prima NEWS.

„Logicky budou přiřazeny role a odpovědnosti jednotlivým aktérům, kteří se na tom podíleli, a budou z toho vycházet závěry a doporučení,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Piráti to zas tak černě nevidí. „Myslím, že některé věci se povedly,“ sdělil pro CNN Prima NEWS poslanec strany Jakub Michálek. Zdařilý je podle něj například portál stavebníka. „Funguje on-line. Lidé, kteří si to zkouší, mi dokonce píší, že si skrz to mohou podat žádost o stavbu, že s tím nemají problémy a že to je výrazně lepší než dřív,“ upřesnil Michálek.

Opozice kritizuje také odměny, které Bartoš nechal na ministerstvu vyplatit právě za digitalizaci stavebního řízení. I to má prověřit hloubkový audit. „K této věci se musíme nutně dostat, ale jak říkám, priorita je teď jinde,“ řekl Kulhánek.

O termínu spuštění nového systému stavebního řízení rozhodne až příští vláda. Podle ministra dopravy Martina Kupky by to mělo být nejpozději v roce 2028.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na šéfa lidovců se hlásí další kandidát. Poslanec Heller sází na konzervativní témata a rodinu

Tagy: