Prima farma: Na Valašsku chovají ovce i krávy. Pro maso si tam jezdí lidé z celé Moravy

V dalším díle seriálu Prima farma redakce CNN Prima NEWS zavítala na Valašsko. V Lipských pasekách u Zlína začínali s dvacítkou ovcí, ale dnes kromě nich chovají i stovky kusů skotu. Pro hovězí maso z místní biofarmy si jezdí lidé z celé Moravy.
Lipské paseky nedaleko Lípy u Zlína se staly místem, kde majitelé rodinné ekofarmy hospodaří už třetí generaci. „Nejtěžší asi bylo dát dohromady ty pozemky, dát je do nějakého pěkného stavu. Museli jsme vyřezávat náletové dřeviny, co se roztahují od lesů, a udržovat ohrady a travní porosty,“ popsal redakci CNN Prima NEWS farmář Marek Langer z Ekofarmy Lípa.
ČTĚTE TAKÉ: Řeznictví na Uherskohradišťsku se pyšní padesátiletou tradicí. Další láká na prodejní automat
Stovky kusů zvířat a zhruba 150 hektarů pastvin, to tady zvládnou obhospodařit jen tři lidé. „Primárně já s tátou, a ještě tady máme jednoho kamaráda, který nám v podstatě celý rok, chodí pomáhat,“ řekl farmář s tím, že péče o farmu je nepřetržitá – 24 hodin denně, sedm dní v týdnu a 365 dní v roce.
Majitelé farmy se nechali inspirovat farmařením v Rakousku, kde farmář prodá celou svou produkci v místě, kde hospodaří. Produkují proto výhradně maso, a to hovězí a jehněčí. Na farmě mají vlastní minijatka a bourárnu, podle majitelů tak prodávají maso zvířat přímo ze dvora. „Je to férové, jak vůči těm zvířatům, tak vůči lidem, co si k nám pro maso jezdí,“ dodal Langer.
Ovce je podle farmáře těžší hlídat
Farmáři v Lípě i přes rozrůstající se stádo hovězího skotu stále udržují i chov ovcí, i když je prý náročný na údržbu. Některá jehňata z Ekofarmy Lípa pak v budoucnu poputují například do Rakouska nebo Nizozemska.
Zvířata ale potřebují různé podmínky. „Ovce je celkem dost náročná, už třeba jen na ten pastevní areál. Je také těžší hlídat, aby někam zbytečně neutíkaly a jsou náročnější i na predaci,“ vysvětlil farmář.
I vy můžete sledovat, jak se buduje rodinná farma. Dozvíte se to na Prima+ v naší nové sérii Farma Vojty Kotka. Od 24. října navíc pořad můžete zhlédnout každý pátek na Primě.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Smůla českého houbaře baví internet. Záběry prchajícího hřibu jsou hitem