Ekologičtí aktivisté posprejovali v Londýně soukromá letadla. Mysleli, že patří Taylor Swiftové

Aktivistky z hnutí Just Stop Oil posprejovaly soukromá letadla.

Klimatické aktivistky posprejovaly soukromá letadla

Dvě klimatické aktivistky z hnutí Just Stop Oil ve čtvrtek posprejovaly soukromá letadla na londýnském letišti Stansted oranžovou barvou. O incidentu informovala agentura AP s odkazem na video, které hnutí umístilo na sociální síť X. Ve středu aktivisté z Just Stop Oil (Zastavme ropu) postříkali oranžovou barvou prehistorický kamenný monument Stonehenge. Skupina usiluje o to, aby britská vláda zastavila vydávání nových licencí na těžbu fosilních paliv.

Policie v Essexu uvedla, že dvě ženy byly zatčeny v soukromé zóně londýnského letiště Stansted pro podezření z trestného činu poškozování a narušování užívání nebo provozu národní infrastruktury.

ČTĚTE TAKÉ: Boj o čisté Lipno. Do přehrady teče špinavá voda, výstavbě nové čističky brání aktivisté

Ekologická skupina Just Stop Oil zveřejnila video, na němž je zachyceno, jak kdosi prořezává bezpečnostní plot, a následně klip, na němž žena postříká oranžovou barvou nejméně dvě soukromá letadla.

Mluvčí letiště uvedl, že incident se odehrál pět kilometrů od hlavního terminálu a policie dodala, že nebyla ohrožena veřejnost.

Letiště, které se nachází 50 kilometrů severovýchodně od centra Londýna, je třetím nejrušnějším letištěm metropole a často ho využívají vládní představitelé a světoví lídři včetně amerického prezidenta Joea Bidena.

Hnutí Just Stop Oil uvedlo, že na letišti bylo zaparkováno letadlo zpěvačky Taylor Swiftové, ale policie v Essexu to vyvrátila s tím, že letoun popové hvězdy na letišti nebyl. Swiftová od pátku do neděle odehraje tři koncerty na londýnském stadionu Wembley.

Aktivistická skupina působící v Británii usiluje pomocí demonstrací a přímých akcí o to, aby se britská vláda zavázala zastavit vydávání nových licencí k těžbě fosilních paliv.

Just Stop Oil je jednou z mnoha ekologických skupin v Evropě, které na sebe přitahují pozornost narušováním sportovních akcí, stříkáním barvy a házením jídla na slavná umělecká díla či blokováním dopravy, aby upozornily na hrozbu globálního oteplování.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Klimatičtí aktivisté posprejovali Stonehenge. Barva bude pryč dřív než ty, vysmáli se premiérovi

Tagy:
Londýn policie letiště těžba aktivisté Stonehenge Taylor Swiftová Essex Just Stop Oil Letiště London Stansted