Ekonom: Část domácností bude muset krizi zvládnout sama. Peníze na to mají od Babiše

360° (823)

Energetická krize propukne především v topné sezoně. Zatímco vláda pro české občany připravila pomoc v podobě úsporného tarifu, část z nich to bude muset zvládnout sama, uvedl ekonom Lukáš Kovanda. Formu vládní pomoci v pořadu 360° na CNN Prima NEWS hájil poradce premiéra a ekonom Štěpán Křeček. Podle analytika Jiřího Gavora se na detaily konečné formy podpory čeká zbytečně dlouho.

„Úsporný tarif je příliš plošný, cílil bych ho na 25 procent populace. Této čtvrtině bych příspěvek zvýšil, nedával bych ho naopak těm, kteří ho nepotřebují. To je jak dávat peníze do černé díry,“ kritizoval vládní pomoc Kovanda.

Ekonom Křeček připustil, že pomoc Fialova kabinetu je masivní. „Dominantní část pomoci bude vyplacena od příštího roku, celková cena se může dostat na 17,5 tisíce korun pro každého,“ popsal. Tyto výdaje by z části mohl stát pokrýt z daně z nadměrného zisku, o které prý reálně uvažuje.

Vláda dělá to samé

Jenže právě „plošnější“ postup je podle Kovandy ten, který koalice kritizovaly za vlády Andreje Babiše (ANO). „Vláda přistoupila na to samé a bude nás to hodně stát. Budeme se bavit o stovkách miliard,“ varoval ekonom v pořadu 360°.

Proto je podle něj podporu třeba více zacílit. „Část domácností to musí zvládnout sama, peníze na to mají. Hnutí ANO snížilo daň z mezd,“ připomněl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Detaily úsporného tarifu by měla vláda představit ve středu. „Čekáme na to, diskuze se vedou zbytečně dlouho. Je na čase,“ okomentoval kroky kabinetu Gavor. Plošnost pomoci ale chápe. „Ideální by byla pomoc cílená, ale pakliže je prostřednictvím dodavatelů, nezbývá nic jiného,“ dodal.

Tagy: