Babišova kampaň v duchu konfliktů. Babičky a dědečkové nás mlátí, stěžují si protestující

Andrej Babiš v Hlučíně

Další střet odpůrců a příznivců na mítinku Andreje Babiše

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) nepřestává rozdělovat společnost. Jeho výjezdy do krajů vyvolávají ostré konflikty mezi jeho příznivci a odpůrci. Jinak tomu nebylo ani v Hlučíně, kam opoziční poslanec dorazil se svým obytným vozem v úterý. Ani zde nechyběly nadávky nebo ničení transparentů.

Babišova předvolební jízda do krajů se v posledních týdnech vyostřuje. Slyšet jsou zejména odpůrci bývalého premiéra, kteří hlasitě protestují a narušují jeho proslovy pískotem a píšťalkami. Podobně tomu bylo i v úterý dopoledne, kdy se vydal nejprve do Hlučína, Ludgeřovic a poté do Kravař na Opavsku.

Zejména v Hlučíně čekala na Babiše hlasitá skupinka protestujících. Ti však měli být napadáni stoupenci politiků hnutí ANO, kteří byli v přesile. Odpůrcům pak nadávali a strhávali jim transparenty.

Vyhrocená atmosféra panovala i přesto, že na místě byli pořadatelé z řad hnutí ANO a přítomen byl i antikonfliktní tým. „Babičky a dědečkové nás mlátí. Nadávají mi, že jsem pí*a a kráva a to jsou ty slušné výrazy. Myslím si, že ženě by takto nadávat neměli,“ řekla reportérce CNN Prima NEWS jedna z protestujících.

Babišova kampaň

Babiš nyní objíždí Moravskoslezský kraj, kde chce objet celkem 19 obcí. Kromě dopolední cesty má odpoledne dorazit i do Krnova na Bruntálsku, Hradce nad Moravicí, Opavy a Ostravy.

Nervózní atmosféra na jeho mítincích mezi jeho příznivci a odpůrci však přetrvává už od jeho cest po Jihočeském kraji. Jeho akce provázely i kontroverzní zásahy policistů v civilu proti protestujícím.

Ke klidné atmosféře nepřispěl ani sám lídr hnutí ANO, podle kterého je většina odpůrců z řad regionálních politiků ze stran ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů, a STAN. Protestující označil za „fašisty a nacisty“. Expremiér se později za tato slova omluvil.

Cesty Babiše do krajů mohou být součástí prezidentské kampaně, i když to Babiš vytrvale odmítá. Své rozhodnutí chce oznámit až koncem října. Podle expremiéra jsou výjezdy spojené pouze s komunálními a senátními volbami, které budou v září.

Tagy: