Vyhláška o maximální teplotě je děravá jako ementál. Právník zmínil paradoxy i absurdity

Topení - ilustrační foto

Snížení teplot ve veřejných budovách i domácnostech? Povinnost není na straně koncových uživatelů, ale vlastníků nebo jejich společenství. Ve Zprávách PLUS na CNN Prima NEWS to o připravované vyhlášce Ministerstva průmyslu a obchodu řekl právník Jan Chudoba. Podotkl, že pokud si lidé místo 18 °C vytopí o pár stupňů více, nikdo pokuty vymáhat nebude a ani nemůže. Chudoba také nastínil paradoxy i bizarnosti, které mohou případné kontroly doprovázet.

„V praxi si nedovedu představit, jak by někdo chodil u mé babičky na Žižkově a kontroloval jí teplotu v obýváku. Neexistuje centrální způsob měření. Když má někdo centrální kotel v domě, je možné teplotu omezit, ale stanovovat rozdíly pro koupelnu, kuchyň a spíž je zbytečné. Vlastník nemá šanci to ovlivnit,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS Chudoba.

Kontroly v domácnostech ve středu rezolutně popřel premiér Petr Fiala. „Chci vyvrátit nesmysly, že by úředníci chodili kontrolovat lidi domů, na kolik mají zapnuté topení,“ uvedl předseda vlády.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) v navrhované vyhlášce stanovuje teploty pro jednotlivé druhy budov a místností. Teplota 18 °C má být také v kuchyních, jídelnách nebo dětských pokojích. V současnosti tam je podle MPO kolem 20 °C. V koupelnách by měla teplota klesnout z orientačních 24 na 19 °C. Například v předsíních nebo chodbách je podle MPO současná orientační teplota 15 stupňů, ta by se měnit nemusela. Vyhláška platí pro budovy, které teplo odebírají ze soustav spalujících uhlí a zemní plyn, a na ústřední vytápění využívající fosilní zdroje. Netýká se rodinných domů a bytů s vlastním zdrojem vytápění.

Dohodnout se? Podle ministerstva to nepůjde

Společností rezonuje otázka, jak by se na případné porušení pravidel dohlíželo. „Stát může nařizovat povinnosti fyzickým a právnickým osobám jen na základě zákona, to je v Listině základních práv a svobod. Tohle je vyhláška, kterou vydává MPO na základě zákona o hospodaření energií, která říká, že stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek jsou povinni řídit se pravidly pro vytápění a dodávku teplé vody stanovenými prováděcím právním předpisem. Tudíž povinnost není stanovena koncovým uživatelům,“ vysvětlil právník.

Zmínil také, že ministerstvo ukončí možnost se schválením dvou třetin obyvatel domu dohodnout na dřívějším začátku topné sezony. „Tady stát bude moci kontrolovat a vymáhat,“ dodal.

A co se stane, pokud si v případě zavedení vyhlášky zatopíme místo 18 třeba na 20 °C? „Nemůže mi hrozit nic, povinnost není stanovena mně jako uživateli bytu. Teoreticky, pokud si doma zatopím na 24 °C a společenství vlastníků mi to umožnilo, protože nesnížilo teplotu vody, abych takto jednat nemohl, teoreticky mu hrozí pokuta až 400 tisíc korun za spáchání přestupku. Ale to je opravdu jen hypotetická situace,“ konstatoval Chudoba.

Ale pojďme teoretizovat dál. Společenstvo zmíněnou pokutu opravdu dostane. „Nemůže pak ale vybírat peníze od jednotlivých vlastníků, je to pouze správcovská organizace. Je to možné u pronajímatelů bytů, ale stejně si nedovedu přestavit, že mi bude někdo v bytě měřit teplotu. Nemá oprávnění chodit a kontrolovat mě,“ pokračoval v představování mezer plánované vyhlášky.

119 inspektorů a v bytě celý den

Zákon o hospodaření energií pak dává právo kontrolovat dodržování povinností Státní energetické inspekci. Jenže ta měla podle Chudoby ke konci roku 2020 jen 119 zaměstnanců. Navíc samotné ověřování teploty by bylo komplikované. „Musel bych inspektora pustit do bytu, zákon mu právo nedává, i kdyby byl doprovázen policistou,“ upozornil právník.

Vyhláška také uvádí způsob, jakým by se měla průměrná teplota určovat. Během dne by se měla uskutečnit čtyři měření – v 8, 12, 16 a ve 20 hodin. Výsledky se následně zprůměrují. „Kontrolor by u mě strávil celý den. Vzhledem k jejich počtu si to nedovedu představit,“ prohlásil Chudoba.

V halách nebo místnostech s přepážkami by měla teplota podle návrhu klesnout z 18 na 15 °C. V učebnách škol by pak mělo být namísto 20 jen 19 °C, v tělocvičnách by se ale naopak mělo zatopit z 15 na 17 stupňů. V mateřských školách má být nově 19 °C. V nemocničních pokojích má teplota klesnout z 22 na 20 stupňů, stejně tak v ordinacích. V čekárnách má být 18 stupňů a na operačních sálech 20 stupňů místo současných 25. V hotelových pokojích návrh počítá se snížením vytápění o dva stupně na 18 stupňů Celsia, stejně tak na kolejích a ubytovnách.

„Naším cílem je mít připraveny legislativní nástroje, které nám pomohou dosáhnout potřebných úspor v případě, že by ruský diktátor Vladimir Putin dále eskaloval svou energetickou válku,“ řekl k návrhu ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Tagy:
válka energie ekonomika zákon finance právník zdražování plyn energetika vyhláška topení Jozef Síkela Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky úsporný tarif Jan Chudoba