Ekonom: Doufali jsme, že po pandemii přijde rychlé oživení. Kvůli Putinovi bude mírné

Ekonom Štěpán Křeček

360° (419)

Po konci koronavirové pandemie experti doufali, že dojde k rychlému oživení ekonomiky. „Přijde mírný nárůst, ale ne to, v co jsme doufali. Kvůli Vladimiru Putinovi bude bohužel oživení ekonomiky jen velmi mírné,“ uvedl s odkazem na válku na Ukrajině ekonom Štěpán Křeček v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Lidé kvůli vysokým cenám šetří, kde mohou. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že nepříznivá situace se projevuje i v nákupním košíků lidí napříč společností. „Největší skupinu dosud tvořili lidé, kteří někde ušetřili, někde si udělali radost. Nyní je tato skupina menší než dva krajní póly – tedy lidé, kteří pouze šetří, nebo se naopak vůbec neomezují,“ sdělil.

Křeček doplnil, že to neznamená, že by střední třída zmizela, ale že se vyděsila. „Před námi je inflace, válka, negativní zprávy. Zřejmě nejhorší na inflaci je, že lidé, kteří si šetřili na penzi, vidí, že jejich úspory ztrácí na kupní síle a vypařují se. To je následně nutí k řešení, aby se na penzi zajišťovali a úspory si tvoří z mezd. Ty ale nerostou jako inflace,“ vysvětlil.

Jedná se tak o další tlak, kterému lidé čelí. Na dotaz, zda dojde k recesi, odpověděl negativně. „Na ni to nevypadá, bude zde mírný růst. Jenže v zásadě nenastane to, v co jsme doufali, tedy že po pandemii přijde rychlé oživení ekonomiky. Kvůli Putinovi bude bohužel jen velmi mírné,“ dodal.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj přiblížil v pořadu 360° situaci ve firmách. „Potýkají se s krizí, a to již od doby, kdy covid odezníval. Byla zde logistická krize, kterou způsobil. Následuje krize s válkou na Ukrajině, která se navíc ještě ve kvartálových hodnotách neprojevila. Bude to velmi těžké období,“ uzavřel.

Tagy: