Vzpoura vězňů otřásá Ekvádorem, zemřeli další tři lidé. Násilí umocnil útěk známého gangstera

Údajný šéf gangu Los Choneros Adolfo Macías Villamar zvaný Fito po zažehnání nepokojů ve vězení v srpnu 2023

Ekvádorem otřásla další vzpoura vězňů. Zemřeli při ní nejméně tři z nich, dalších šest utrpělo zranění, informuje Voice of America. Jedná se o několikátý incident od začátku tohoto roku, kdy v zemi začal platit výjimečný stav po útěku známého gangstera.

Ve vězení v přístavním městě Guayaquilu, které se stalo nebezpečným centrem vývozu kokainu do sousedních zemí, si vězni opakovaně stěžují na špatné zacházení a začali se znovu bouřit. Svědci slyšeli výstřely, ale také viděli kouř poté, co vězni začali zapalovat matrace, informuje AFP.

ČTĚTE TAKÉ: Zabij, nebo budeš zabit. Policie na Haiti kolabuje, místní se proti gangům brání sami

Situace je ve vězení napjatá již od ledna, kdy prezident Daniel Noboa vyhlásil v Ekvádoru výjimečný stav. Tehdy z jedné z cel zmizel odsouzený vůdce mocného gangu Los Choneros Adolfo Macías Villamar, známý spíše jako Fito, píše Voice of America.

„Na místo okamžitě vyrazili pracovníci speciálních jednotek, národní policie a ozbrojené síly,“ sdělil velitel ekvádorské policie Víctor Herrera. Ekvádorský prezident na svém profilu na sociální síti X napsal, že zásahová jednotka zabránila možné eskalaci.

„Zasáhli jsme v blocích s minimální i maximální prioritou, abychom prověřili vnitřní prostory a převzali celkovou nadvládu. Chystáme se provést kontrolu zbraní, munice i výbušnin. Personál má však věznici pod kontrolou,“ řekl Herrera.

Nebouří se ovšem pouze vězni, ale i jejich příbuzní. Na 200 z nich během protestů zapálilo pneumatiky, aby zablokovali dopravu v blízkosti věznice. I oni se snažili upozornit na údajně špatné zacházení.

„Každý den je bijí, mlátí je!“ řekla matka jednoho vězně. „Dokonce nechávají armádu, aby je krmila jídlem s červy. Proč dovolili takové ponižování? Dokonce nám zrušili návštěvy,“ dodali další příbuzní vězně.

Ještě před pár lety platil Ekvádor za jednu z nejbezpečnějších zemí v Latinské Americe. Avšak v lednu obletěly svět záběry ozbrojenců v kuklách, kteří vtrhli do televizního studia. Šlo o jeden z mnoha násilných incidentů, které se toho dne odehrály, včetně vzpoury ve vězení, držení rukojmích nebo série výbuchů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Dávný „ostrov míru“ Ekvádor se zmítá v chaosu. Co bylo rozbuškou nepokojů a kdo je boss Fito?

Tagy: