Zabij, nebo budeš zabit. Policie na Haiti kolabuje, místní se proti gangům brání sami

V ulicích haitského města Port-au-Prince stále vládne chaos (18. 3. 2024).

CNN odhaluje brutální realitu chaosu na Haiti

Značná část haitské státní struktury se již sesypala. Zločinecké gangy, jež postupně přejímají kontrolu nad karibskou zemí, ovládají soudy a nechávají brány věznic dokořán. Temnou realitu obyvatel hlavního města Port-au-Prince odhalují reportéři CNN. Policie má svých problémů dost, takže místním často nezbývá, než se bránit proti výpadům gangsterů vlastníma rukama. Je to zabít, nebo být zabit, popsal situaci jeden z rezidentů.

Haitská policie je nejspíše jediným státním orgánem, který ještě stále funguje v plném provozu. Sbory však trápí nedostatek výbavy. Navíc jsou čím dál více přetíženi nejrůznějšími oznámeními, které souvisí s útoky zločineckého syndikátu, shrnuje web CNN.

K TÉMATU: Chaos na Haiti: Místní statečně válčí s gangy, formují domobrany a vykonávají lidové soudy

Přestřelky mezi muži zákona a zločinci jsou na denním pořádku, a to zvláště v Port-au-Prince, kterým se napříč ozývají výstřely. Policejní jednotky se pokoušejí gangy zatlačit zpět. Hranice mezi oblastmi ovládanými zločinci a státním orgánem jsou však nestálé.

„Jsme ochotni bojovat a zachránit svou zemi,“ sdělil Garry Jean Baptiste z úřadu Haitské národní policie. „Schází nám však vedení a naše výbava je v katastrofálním stavu. Nutně potřebujeme leteckou i námořní podporu,“ dodal. Jenže mezinárodní plán pro podobnou pomoc je v nedohlednu.

Morálka mezi členy sborů je navíc nízká. Neprůstřelnými vestami je vybaveno pouze 30 až 40 procent policistů, kteří musí bojovat s členy gangů. Všechny naděje jsou tak upnuty ke Keni, s níž jednal i bývalý premiér Ariel Henry. Odstoupení politika, k němuž došlo minulý týden, bylo jedním z hlavních požadavků zločinců.

Očekává se, že pomoc mezinárodních vojenských posil by mohla zaštítit právě africká země ve spolupráci s Jamajkou, Barbadosem, Čadem a dalšími. Leslie Voltaire, který se uchází o post v dočasné vládě, dokonce připustil, že by další vedení země mohlo navrhnout oslovit soukromé bezpečnostní organizace.

Spravedlnost v rukách obyvatel

Místním tak často nezbývá nic jiného, než se před gangy bránit vším, co mají po ruce. Není nijak neobvyklé, že policejní auta projíždějí kolem mrtvých, ohořelých těl u vozovky, ale nijak nezasahují, jelikož mají na práci jiné případy.

Přímo do ulic metropole, jež se zmítá v chaosu, se vydal i reportér CNN David Culver. Skupina místních mu sdělila, že se ve více než padesáti lidech vydali hledat na vlastní pěst ty, kteří terorizují jejich sousedství.

VIDEO: Odborník na Latinskou Ameriku František Kalenda hovořil o možné občanské válce na Haiti

Při vykonávání vlastní spravedlnosti obklíčili muže, jehož identitu neznali, a zabili jej. „Přijdou a střelbou se nás snaží zastrašit, abychom opustili své domovy. Nenecháme je, aby nás jen tak zavraždili. Musí zemřít,“ prohlásil jeden z rezidentů Caber Jean.

V ulici tak podle něj platí jednoduché, leč brutální pravidlo: Zabij, nebo budeš zabit. Policisté takové chování neschvalují, ale vzhledem ke svému vytížení nejsou s to složitou situaci řešit.

Lidé prchající před řáděním gangů hledají azyl i v budovách, které dříve patřily vládě. Zoufale hledají jídlo, vodu a střechu nad hlavou. Jeden z takových objektů si jako útočiště vybralo na 1 500 obyvatel metropole. Mezi nimi je mnoho dětí. Mnoho lidí také čeká v hodinových frontách, aby obdrželi vízum pro vycestování ze země.

Gangy se snaží operovat především v bohatších oblastech. „Snaží se působit jako parta Robinů Hoodů, ale jsou to jen zloději a zločinci,“ shrnul jeden z obyvatel, který se stal obětí jejich přepadení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: K útoku v Moskvě se přihlásil Islámský stát

Tagy: