Elitní policista i šéf mocných gangů. Kdo je Jimmy „Barbeque“, který rozpoutal teror na Haiti?

Šéf obávaných gangů na Haiti Jimmy Chérizier zvaný Barbeque

CNN uprostřed nepokojů ve zhrouceném Haiti

Za svržení vlády premiéra Ariela Henryho budeme bojovat do poslední kapky krve. Tímto heslem buduje svůj kult Jimmy Chérizier, vůdce zločineckých skupin na Haiti, jež vyvolaly v karibském státě chaos v ulicích. Bývalý elitní policista, který je mezi gangy známý pod přezdívkou Barbecue, čelí obvinění OSN, že ještě v době své služby byl zodpovědný za několik masakrů či plošné vypalování domů. Chérizier si udržuje pozici i po vizuální stránce, když se stylizuje do velitele ve vojenské uniformě a se zbraní v ruce.

Vůdce gangů pochází z hlavního města Port-au-Prince, kde rovněž působil v jednotkách haitské policie s hodností důstojníka. Vznik syndikátu zločinců oznámil šestačtyřicetiletý Chérizier v roce 2020 a pasoval se do jeho čela. Organizaci tvoří devítka gangů z oblasti metropole a v podsvětí je známá jako G9 Family and Allies, připomíná agentura Reuters.

K TÉMATU: Umírají ve stínu Ukrajiny a Izraele. Podívejte se na pět válek, o kterých se nemluví

Úředníci OSN viní šéfa gangsterů z toho, že v době svého působení u bezpečnostních složek stál v pozadí mnoha masakrů včetně případu, kdy v roce 2018 přišlo o život na 70 Haiťanů. Měl figurovat také v rozsáhlém vypalování domů v La Saline ve čtvrti hlavního města, kdy byly zapáleny přes čtyři stovky obydlí.

Po zavraždění prezidenta Jovenela Moïseho v červenci 2021 byl mezi těmi, kteří vyzývali k masivním protestům. Spolu s dalšími vinil tehdejší opoziční představitele z toho, že ve spolupráci s policií zosnovali atentát na hlavu státu.

Po zavraždění Moïseho se situace v zemi výrazně zhoršila. Zločinecké uskupení G9 se dostalo do světového povědomí, když získalo kontrolu nad přístavem, kterým vedly hlavní obchodní trasy s palivem v zemi. Tímto krokem gangy ochromily běžný provoz a zástupci vlády s nimi museli jednat s ohledem na nemocnice, které se bez dodávek nemohly obejít.

Blokáda logistického uzlu trvala zhruba měsíc. Během té doby premiér Henry burcoval světové politiky, aby vyjádřili podporu misi, která měla za pomoci OSN potlačit rozpínavou moc téměř dvou stovek gangů.

Mnoho oslovených států se zdráhalo vyjádřit jakoukoliv podporu, síly OSN byly posíleny až o rok později. Syndikát mezitím centralizoval moc a bojoval mimo jiné i s jiným uskupením z podsvětí známým jako G-Pep, uvádí web TRT World.

Boje mezi ozbrojenými složkami a dvěma znepřátelenými zločineckými organizacemi uvrhly Haiti do ještě intenzivnějšího chaosu. Úředníci OSN popsali řádění gangů - znásilňování, mučení, hromadné únosy a požadování výkupného, ale i žhářství.

Tvář odporu bez masky?

Chérizierův cíl je jasný: hodlá svrhnout vládu premiéra Henryho. „Máme v plánu rozbít celý systém,“ uvedl vůdce gangů, který se v ulicích objevuje zpravidla v baretu a vojenských maskáčích. Dbá na to, aby kult drsného vůdce vzbouřenců byl dokonalý, proto má u sebe vždy útočnou pušku či jinou střelnou zbraň.

Nechává se doprovázet členy gangu, kteří jsou na rozdíl od něj vždy maskovaní. 
„Je často jediný, kdo na sobě nemá masku. Dává tím jasný vzkaz: jsem tváří vzdoru haitského lidu,“ vysvětlil pro web CNN fotoreportér Giles Clarke, který v oblasti pracoval.

„Budeme proti premiérovi a jeho lidem bojovat do posledního dechu, do poslední kapky krve,“ zdůraznil Chérizier s tím, že obyvatelé „vedou válku za svou důstojnost“. Sám „Barbecue“ se často stylizuje do pozice bojovníka za zájmy celé populace Haiti.

Odborníci zabývající se kriminalitou varují, že haitské gangy jsou čím dál více ekonomicky nezávislé. Hlavním zdrojem jejich obohacení jsou zisky z pašování zbraní či vybírání výkupného za rukojmí.

Gangsteři hromadí zbraňový arzenál a v Port-au-Prince mají pod palcem i infrastrukturu, jejíž součástí jsou mimo jiné školy, nemocnice či důležité kontrolní body. Předpokládá se, že zločinci ovládají již značnou část metropole, a to až 80 procent území, píše web Independent.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Česko vystřelilo do vyšších pater politiky. Nákup munice tu řeší všichni, hlásí Zrno z Ukrajiny

Tagy:
policie OSN atentát únos přístav nepokoje gang Haiti výkupné Jovenel Moïse Ariel Henry Karibské moře Port-au-Prince Haiti Synapoha Jimmy Chérizier