Většina vyproštěných jsou děti. Čeští záchranáři v Turecku popsali obrovský psychický tlak

Český USAR tým pomáhá v Turecku už pátým dnem. Na místo zemětřesení dorazil ještě v pondělí večer. Zatím zachránil dvě ženy a asistoval při záchraně další. Velkými pomocníky jsou i jejich čtyřnozí kolegové. Obrovský psychický tlak je ale znát, ze sutin vyprošťují většinou mrtvá těla. Němci navíc své působení v oblasti kvůli bezpečnosti ukončili. To samé chtěli udělat i Rakušané, nakonec ale dostali ochranku od tamní armády, a tak se do akce vrátili.

Celkem 68 Čechů a jedna Češka. Ti všichni pomáhají v Turecku – jde o hasiče, psovody i lékaře. Od úterka pracují v nepřetržitém režimu, střídají se po šesti hodinách.

ČTĚTE TAKÉ: Rabování na místě katastrofy. Turci chycené zloděje tvrdě trestají, ukazují drsná videa.

„Psychický tlak je velký, více než polovina vyproštěných jsou děti. Věříme, že nález živých osob pozvedl morálku a hasiči mají pocit, že jejich práce má smysl,“ říká mluvčí hasičů Jakub Kozák. Zatím český tým vyprostil dvě ženy, fenka Terezka navíc pomohla vypátrat další ženu.

Německé týmy však nyní ukončily záchranné práce, kvůli bezpečnostní situaci. Ty rakouské, jsou pod ochranou turecké armády. V oblasti, kde působí, se mělo střílet. Češi zatím stažení nezvažují. „Zatím ne, vedení týmu si na bezpečnost nestěžuje,“ uklidňuje Kozák.

Jsou totiž na těžké podmínky zvyklí. Na sociálních sítích se množí obdivné vzkazy, které míří do Turecka. „Zdravím všech 68 členů a Terezku. Udělala nám všem záchrana radost,“ vzkázal například na videu nově zvolený český prezident Petr Pavel s tím, že je na tým USAR hrdý.

K němu se přidávají další osobnosti veřejného života. „Nikdo si neodkáže ani představit, co zažíváte. Jste hrdinka, jste hrdinové,“ obdivuje tvrdou práci týmu i moderátorka pořadu Partie Terezie Tománková. A hasiči si díků váží. „Chtěl bych poděkovat všem, kteří nám vyjadřují podporu, je to pro nás nesmírně důležité,“ říká velitel zásahu Jiří Němčík.

Tagy: