Emotivní střet v Partii: Sbalte si pět švestek a běžte na frontu, řekla Maříková Pospíšilovi

Jiří Pospíšil (TOP 09) a Karla Maříková (SPD)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (12)

Velkou roztržkou skončila politická diskuze v pořadu Partie na CNN Prima NEWS. Velmi emotivně si své názory vyříkávali europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil a poslankyně SPD Karla Maříková. Ta někdejšímu ministru spravedlnosti vzkázala, aby si sbalil pár švestek a šel bojovat do ukrajinských zákopů. Do hádky také vstoupila Olga Richterová (Piráti), která se do Maříkové také pustila.

Pospíšil nejprve označil výroky Maříkové o konfliktu na Ukrajině jako fake news. Politička SPD totiž mluvila o tom, že Ukrajina nechce jednat o míru. „Nevím, odkud máte informace. Nemůžete přeci chtít ukončit válku s někým, kdo ji ukončit nechce. Viděla jste poslední mírový plán od bývalého prezidenta Ruska Medvěděva? To je připojení Ukrajiny zpět k Rusku,“ řekl Pospíšil směrem k Maříkové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Korčok exkluzivně: Jsem vysvlečen donaha. Slovensko ztratilo dech, stagnujeme a mladí utíkají

Poslankyně opozičního hnutí ale argumentovala tím, že bývalý premiér Velké Británie Boris Johnson měl přemlouvat ukrajinské vedení, aby ve válce pokračovali. V opačném případě by západní státy přestaly s vojenskou podporou. „Raději ať je špatný mír, než aby umírali lidé. Říkáte nám chcimírové jen proto, že nechceme, aby zemřeli další lidé. Tak si sbalte svých pár švestek a a běžte do první linie do zákopů. A nezapomeňte si přibalit plenkové kalhotky, protože vám budou lítat kulky nad hlavou,“ řekla Maříková.

Pospíšil už nestačil na Maříkovou reagovat, protože si slovo vzala Richterová. Ta se na poslankyni SPD obořila a ostře ji konfrontovala. „Tohle je naprosto neskutečné. Je naprosto jasné, kdo je tady útočník. Všichni víme, že Rusko má seznamy smrti, podle kterých chtějí Ukrajince likvidovat. Chtějí zničit elitu té země a v případě míru by kapitulovali,“ řekla Richterová.

Pirátská poslankyně také dodala, že ukrajinští vojáci bojují i za ostatní občany Evropy. „Říkáte, že válka je strašná? Tak byste měla podporovat naši bezpečnost a to, že tady není nic rozbombardovaného,“ dodala Richterová.

Vondráček: Chceme zastavení palby

Obě političky se začaly překřikovat. Maříková poté uvedla, že Ukrajině docházejí lidské zdroje a vojáci už nechtějí bojovat. Na to Richterová následně reagovala. „O čem to mluvíte? O kapitulaci. To je něco, co jsme zažili. Jmenovalo se to protektorát, mnichovský diktát. Tehdy bylo přesvědčení, že když se Hitlerovi ustoupí, tak nebude válka. Nakonec to vedlo ještě k horší válce,“ řekla Richterová.

Do hádky se poté zapojil i čtvrtý účastník debaty Radek Vondráček (ANO). Podle něj hnutí ANO navrhlo usnesení se slovem příměří. „K míru je od něj ještě opravdu daleká cesta a jednání nebudou jednoduchá. Nevím, jak se budete cítit v situaci, kdy se za rok sejdeme a bude dalších 100 tisíc mrtvých. My nechceme nic jiného, než aby se v současné době zastavila palba a začalo se jednat,“ dodal.

Tagy: