Obětí střelby v Bratislavě je číšník Matúš. Kamarád mu zoufale psal, odpověď už nedostal

Policisté pátrají po útočníkovi, který v Bratislavě usmrtil dvě osoby.

Útočníka z Bratislavy našli policisté mrtvého

Jednou z obětí střelce byl v Bratislavě ve středu večer i číšník Matúš H. Na sociální síti přibývají kondolence od jeho známých a přátel. Nejmrazivější vzkaz napsal jeho kamarád Jozef. Ten zveřejnil SMS zprávu, kterou se snažil Matúše kontaktovat. Tou dobou už byl ale po smrti.

„Čus, poslouchej, jsi v pořádku? Četl jsem o té Teplárně, vím, že tam pracuješ. Jsi ok?“ Tak zněla zpráva, kterou poslal Jozef H. zesnulému Matúšovi, který je podle dostupných, avšak neoficiálních, informací obětí středečního vraždění v Bratislavě. Zprávy, které si už nepřečte, pak jeho známý sdílel na Facebooku.

„Už na ni nikdy neodpoví. Je mrtvý,“ pokračoval v emotivním příspěvku Jozef H. Neznali se prý příliš dlouho, ale občas si napsali. „Zpočátku jsem si nebyl jistý, jestli jednou z obětí byl i on. Podíval jsem se však na jeho stories na Instagramu, z nichž bylo jasné, že měl včera směnu. Napsal jsem mu proto, jestli je ok. Neodepisoval,“ pokračoval.

Jozef H. si nejprve myslel, že jeho přítel nejspíš vypovídá na policii, nebo je ze střelby v takovém šoku, že není schopen odepsat. „Potom mi přeposlali fotku z místa činu. Vidět ho tam jen tak ležet, v oblečení, které jsem poznal, bylo pro mě mrazivé a neuvěřitelné,“ přiznal.

Smrt doteď nechápe

Ke střelbě došlo ve středu krátce po 19. hodině. Střelba v centru Bratislavy si vyžádala dva mrtvé. „Nechápal jsem, a pořád ještě úplně nechápu, že je to pravda. Že se něco takového odehrálo v Bratislavě. Že se něco takového odehrálo mým známým,“ smutnil.

Spekuloval také, zda šlo o zločin z nenávisti. „Na fotce z místa činu byla mezi bezduchými těly i převržená reklamní tabule, na které bylo velkými písmeny křídou napsáno ‚hetero friendly‘. Nato mě zachvátil chvilkový hněv a vztek na slovenskou společnost a naše politiky. Jak nechutně zneužívají a podněcují nenávist vůči LGBTI+ lidem a přihřívají si na tom svoji politickou polévku,“ pokračoval.

Kromě hněvu ale cítí i neuvěřitelný smutek. „Neumím si ani představit, jakou bolest mohou nyní prožívat rodiny obětí. Vím, že se tato zpráva k nim zřejmě nikdy nedostane, ale chtěl bych jim sdělit, že myšlenkami jsem s nimi a doufám, že jejich smutek pomine rychleji, než by chtěli. Sbohem, Matúši. Odpočívej v pokoji,“ dodal.

Tagy: